Procuratura va face o anchetă de serviciu în privinţa prestaţiei procurorului care a gestionat dosarul celor 7 profesori turci

0 82

Procuratura Generală anunţă că a dispus efectuarea unei anchete de serviciu în care va fi vizat procurorul care a gestionat dosarul celor 7 profesori turci, în care a figurat fostul şef al SIS, sancţionat cu 88 de mii de lei, conform unui fragment din sentinţă, apărut astăzi în mediul online, în pofida faptului că decizia este una secretizată. Amintim că după a fost pronunţată decizia instanţei, de aplicare a sancţiunii sub formă de amendă, procurorul nu a contestat decizia în termenii legali, respectiv hotărârea a devenit irevocabilă.

Ce ţine de caracterul secret al sentinţei ce îl vizează pe fostul şef al SIS, Vasile Botnari, Procuratura declară că secretizarea acesteia a fost făcută de  judecătorul de caz, iar atât tmp cât documentul este unul secret, acesta nu poate fi divulgat până la desecretizarea ei de către judecător.

„Reiterăm că, dispozitivul sentinţei, în partea ce nu ţine de secretul de stat, urma a fi pronunţată în şedinţă publică, aşa cum prevede art.18 şi 340 din Codul de procedură penală. Deoarece judecătorul a omis acest lucru, Procuratura, respectând cerinţele legii, a solicitat desecretizarea verdictului judecătoresc pentru a putea informa publicul”, se spune într-un comunicat al Procuraturii.

Totodată, Procuratura spune că au fost constatate mai multe carenţe în reglementările legale ale procesului penal cu elemente ce conţin secret de stat şi, în acest sens, a fost constituit un grup de lucru cu participarea subdiviziunilor specializate ale Procuraturii Generale care urmează să elaboreze un proiect de lege şi nota de argumentare corespunzătoare, prin care să fie completat Codul de procedură penală cu norme ce ar urma a fi preluate din Legea cu privire la secretul de stat şi detalizată procedura penală atât la etapa de urmărire penală, cât şi la judecarea cauzei, dar şi la pronunţarea hotărârilor judecătoreşti.

Amintim că acum două zile, procurorul general a declarat într-o emisiune televizată că fostul şef al SIS, Vasile Botnari, a fost condamnat cu suspendare în dosarul expulzării celor şapte profesori turci. Ulterior, Procuratura a declarat că sentinţa este una secretizată în totalitate. Astăzi, însă, în mediul online a apărut un fragment din sentinţă, în care scrie că pedeapsa este de fapt o amendă de 88 de mii de lei.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata