Procurorul general, îndemnat să verifice documente semnate de “mari șefi” care au încercat să mușamalizeze fraudele cu carduri bancare

0 255

În spatele grupărilor care lasă moldovenii fără bani pe card în plină pandemie ar sta conducători de rang înalt. O spune Eduard Pleșca, fruntaș al Partidului Nostru, care zilele trecute a făcut dezvăluiri despre persoane implicate în astfel de infracțiuni. Pleșca scrie pe Facebook că acest lucru îl dovedește reținerea în aceasta dimineață a directorul adjunct al Administrației Naționale a Penitenciarelor, Serghei Demcenco, suspectat că ar avea legături cu schema de escrocherie „securitatea-bancară” (în care era implicat colonelul de justiție Viorel Perciun, șeful Penitenciarului Nr.18 Brănești, reținut în 10 februarie), dar și încercarea Inspectoratului General de Poliție și a Ministerului de Interne de a mușamaliza flagelul.

 

“Cel mai dubios este faptul că nici MAI, nici SPIA al MAI și nici Ministerul Justiției, în subordinea cui se află Administrația Națională a Penitenciarelor, nu s-au autosesizat și nu a venit cu o reacție pînă la moment pe informațiile apărute în spațiul public, pe faptul tergiversarii pornirii urmăririi penale pe “grup criminal organizat” de către unii conducatori ai IGP, pe faptul restituirii materialelor în inspectoratele teritoriale de poliție, care legal nu au competența de a porni cauze penale pe grup criminal organizat, ceea ce a favorizat comiterea infracțiunilor pe o perioada mai mare de 14 luni  și atingerea unei cifre record de peste 5.500 de pătimași”, scrie Eduard Pleșca pe pagina sa de Facebook.

 

Potrivit lui Pleșca, infracțiunile au continuat și continuă și la aceasta oră. El mai afirmă că deși au fost pornite cauze penale, ancheta a bătut pasul pe loc, pentru că de asta au avut grijă “șefi mari din Poliție”. Prin urmare, cele peste 5.500 de dosare, în care este vorba de un prejudiciu total de 4.5 mil de euro, se prăfuiesc în inspectorate, în loc să ajungă la Direcția Urmărire Penală.

În acest context, Eduard Pleșca îl îndeamnă pe procurorul general Alexandru Stoianoglo să verifice informațiile din spațiul public și documentele semnate de unii conducători care trebuie trași la răspundere pentru cel puțin “abuz în serviciu”.

“Solicit procurorului general dl. Stoianoglo A.  conform competențelor legale, verificarea informațiilor din spațiul public a documentelor care se conțin în cauzele penale semnate de unii conducatori.  În fapt, prin exercitarea atributiilor de serviciu prin “abuz în serviciu art 327  CP “sau neglijență în serviciu cu intenție sau atitudinii constiincioase dacă aceasta a cauzat daune în proporții mari intereselor publice sau intereselor ocrotite de lege persoanelor fizice sau juridice (art 329 CP) a fost favorizată  de către unii conducatori al IGP,  comiterea infracțiunilor de un grup criminal organizat cu cauzarea unui prejudiciu în proporții deosebit de mari cetățenilor țării. Reținerea unui demnitar înalt din cadrul Administrației naționale a penitenciarelor de către SIS și procuratură, dar nu de către MAI, demonstrează complicitatea unor conducatori de rang înalt. Cine va răspunde pentru prejudiciu săvîrșit cetățenilor RM în timp de pandemie!!!”, scrie în încheiere Eduard Pleșca.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata