Promo-LEX: Moldova1 a admis încălcări în dezbaterea la care a fost doar Igor Dodon

0 100

Asociația Promo-LEX a venit cu o declarație prin care informează despre încălcările admise de postul public de televiziune Moldova1 în organizarea dezbaterii de ieri, 12 noiembrie, la care urma să participe Maia Sandu cu Igor Dodon, însă a fost prezent numai cel de-al doilea, scrie deschide.md.

În cadrul unei conferințe de presă Ion Manole, directorul executiv al Promo-LEX a specificat că, începând cu 2016 Promo-LEX împreună cu instituția publică Compania Teleradio-Moldova a organizat o serie de dezbateri electorale asigurând condiții egale tuturor concurenților electorali. Cu regret însă, acest lucru nu s-a respectat la dezbaterea d eieri.

„Cu regret, la ultima dezbatere din turul II care a avut loc joi, 12 noiembrie 2020 la postul public de televiziune am constatat faptul că Teleradio Moldova a încălcat prevederile acordului de parteneriat cu asociația Promo-LEX. Pentru prima dată reprezentanții Promo-LEX nu au fost informați de către persoanele responsabile despre modificarea unilaterală a scenariului convenit de comun acord pentru organizarea dezbaterilor la compania Teleradio Moldova, fiind astfel încălcate prevederile și principiile acordului de parteneriat”, a declarat Manole.

Totodată, directorul executiv al Promo-LEX a prezentat câteva aspecte care denotă inadecvențele ce umbresc caracterul echidistant și non-partizan al postului public de televiziune Moldova 1 în organizarea dezbaterilor de ieri:

1. Contrar scenariului inițial al dezbaterilor declarației și scrisorii de informare a candidaților din data de 12 noimebrie a fost permisă prezența la dezbateri a susținătorilor candidaților, deși se agreaseră că din motive de securitate a sănătății publice se va renunța la prezența spectatotrilor în sală;

2. Conform politicii editoriale a companiei Teleradio-Moldova în cazul lipsei unui candidat timpul rezervat nu se recuperează. Astfel, deși timpul acordat pentru dezbateri era de o oră pentru ambii candidați, moderatorii au admis ultilizarea întregii emisiuni în favoarea unui singur candidat. Or potrivit anunțului public al postului de televiziune Moldova 1, se intenționa acordarea a câte 30 min pentru fiecare candidat. În realitate dezbaterea a durat mai mult de 60 min;

3. Deși s-a specificat că pentru întrebările experților candidații vor avea 12 min fiecare, acest timp a fost extins până la 20 min pentru concurentul prezent.

„Asociația Promo-LEX ca partener de bază, despre aceste moficiări nu a fost informată. Aceste fapte ar putea fi interpretate drept intenție de favorizare a unui concurent electoral în condițiile în care s-a constatat o serie de acțiuni concertate între concurentul electoral și conducerea postului public de televiziune. Modul în care a fost organizată dezbaterea din seara zilei de 12 noiembrie contravine bunelor practici de organizare a dezbaterilor electorale la un post public de televiziune”, a conchis Manole.

Amintim că, ieri, la postul public de televiziune a fost organizată o dezbatere între Maia Sandu, candidatul PAS, și Igor Dodon, candidat independent. S-a prezentat doar Igor Dodon.

Anterior, Maia Sandu l-a invitat în repetate rânduri pe Igor Dodon la dezbateri însă acesta a refuzat de fiecare dată. În turul II, Sandu a spus că nu mai are ce discuta cu Dodon, iar unica dezbatere la care el ar trebui să participe este cea cu procurorii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata