Promo-LEX: Un cetăţean, dispărut de 11 zile, după ce a fost reţinut de pretinşii grăniceri transnistreni. Rudele şi avocatul victimei nu cunosc nimic

0 61

Asociaţia Promo-LEX anunţă despre cazul unui cetăţean, Constantin Mamontoc, reţinut la 31 august de către pretinşii grăniceri transnistreni, la unul dintre pretinsele posturi de control vamal din regiunea transnistreană. Constantin Mamontov este una dintre cele două victime care în noaptea din 8 spre 9 aprilie 2015, au fost răpite din propriul domiciliu din s. Vertiujeni, raionul Floreşti de către colaboratori ai ”miliţiei din or. Camenca” pentru un presupus furt de iepuri.

La o distanţă de 11 zile din momentul reţinerii şi dispariţiei lui Mamontov Constantin, rudele şi avocatul acestuia nu cunosc absolut nimic despre locul de aflare şi starea lui de sănătate, în ciuda demersurilor efectuate de către avocaţii acestuia către toate autorităţile de resort, inclusiv cele locale din regiunea transnistreană, spune Asociaţia Promo-LEX.

„În acelaşi timp, nu excludem că reţinerea acestuia la 31 august 2020, de către grănicerii transnistreni, a fost efectuată în cadrul aceluiaşi pretins dosar penal intentat de către structurile locale din regiunea transnistreană. De asemenea, nu excludem aflarea lui Constantin Mamontov în unul dintre locurile de detenţie din regiunea transnistreană, în care condiţiile de detenţie au fost calificate de către organizaţiile internaţionale, ca fiind inumane şi degradante”, se spune în comunicatul Asociaţiei.

Mai mult ca atât, Asociaţia Promo-LEX a fost informată recent şi despre alte cazuri de răpire a persoanelor în ultimele 3 săptămâni de către structurile de facto ale regiunii transnistrene: „Aparent, situaţia epidemiologică şi efectele declarării de către administraţia de la Tiraspol a stării de urgenţă (instalarea suplimentară a posturilor de control şi blocarea frontierei administrative), este utilizată de către structurile de facto din stânga Nistrului pentru consolidarea controlului efectiv în regiunea transnistreană prin măsuri brutale de intimidare a locuitorilor din Zona de Securitate”.

În acest context, PromoLEX face un apel public, cu privire la stabilirea locului de aflare a cetăţeanului Constantin Mamontov şi eliberarea imediată a acestuia din detenţia ilegală a regimului de la Tiraspol.

Asociaţia Solicită:

  1. Preşedintelui Republicii Moldova, Prim-ministrului şi Biroului Politici pentru Reintegrare să întreprindă acţiuni suplimentare prompte, întru stabilirea locului de aflare a lui Mamontov Constantin şi eliberarea lui din detenţia ilegală;
  2. Procuraturii Generale să investigheze situaţia descrisă mai sus prin prisma prevederilor Codului Penal. Să pornească o cauză penală şi să depună eforturi considerabile întru tragererea la răspundere penală a persoanelor responsabile de răpirea şi privarea de libertate a lui Mamontov Constantin;
  3. Misiunilor diplomatice, Misiunii OSCE în Moldova, Comisiei Unificate de Control şi Avocatului Poporului (Ombudsman) să monitorizeze situaţia respectării drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale lui Mamontov Constantin şi să condamne în termeni duri comportamentul abuziv al structurilor de facto din regiunea transnistreană.

Amintim că  Mamontov Constantin este una dintre cele 2 victime care în noaptea din 8 spre 9 aprilie 2015, au fost răpite din propriul domiciliu din s. Vertiujeni, raionul Floreşti de către colaboratori ai ”miliţiei din or. Camenca” pentru un presupus furt de iepuri. Fiind duşi la ”comisariatul de miliţie din Camenca”, aceştia au fost torturaţi pentru a-şi recunoaşte vina. La insistenţele autorităţilor R. Moldova, aceştia au fost eliberaţi la 12 aprilie 2015. La 5 august 2020, unul dintre făptuitori a fost condamnat de către Judecătoria Soroca, la 15 ani de detenţie, pentru infracţiunile de tortură, răpire şi violare de domiciliu. Mai multe detalii referitor la acest caz, găsiţi aici.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata