Radu Marian: „Sunt nerezonabile criticile aduse ministrului Spînu”

0 28

Deputatul PAS Radu Marian susține că prețul gazului crește din cauza cotațiilor externe, care au luat-o razna în ultima perioadă. În plus, acesta îl apără pe ministrul Andrei Spînu și de cei care cer publicarea contractului cu Gazprom, transmite unimedia.info. „Sunt nerezonabile criticile aduse ministrului Spînu. Acest contract a fost întotdeauna secretizat, dar chiar și așa, guvernul deja a făcut toate demersurile necesare și a cerut părților să publice formula”, susține Marian.

„Suntem în continuare într-o criză a gazelor naturale și ea se va încheia atunci când prețul european la gazele naturale va coborî la niveluri normale. În continuare, prețul de piață la gaze naturale este de 5 ori mai scump decât era înainte de pandemie (aprx. 1000 USD/mia m3 acum, versus 200 USD până la pandemie – foto), iar in decembrie a ajuns chiar și la 2200 dolari, de unde rezultă și un preț mai ridicat de achiziție pentru ianuarie 2022.

Chiar dacă Moldovagaz procură gaze naturale după o formulă relativ avantajoasă, aproximativ 1/3 din prețul pe care îl plătim este influențat de prețul de piață europeană. Asta înseamnă ca 1/3 din volumul de gaze care ajunge în Moldova este cumpărat la prețul de pe piață.

Moldova este extrem de vulnerabilă la capitolul gaze naturale și noi nu putem brusc în 5 luni, ca prin minune, să rezolvăm această problemă. Suntem 100% dependenți de o singură sursă, și avem zero metri cubi de gaze naturale în calitate de rezervă. Nu avem posibilitatea, de exemplu ca unele țări europene (care cumpără în mare parte la preț de piață), să folosim o anumită cantitate de gaze naturale din rezerve în această perioadă, când prețurile de piață au luat-o razna.

 

Având în față această situație, sunt nerezonabile criticile aduse ministrului Spînu. Și noi vrem publicarea contractului și mai ales a formulei de calcul, dar Republica Moldova nu deține controlul asupra Moldovagaz, sau a Gazprom. Acest contract a fost întotdeauna secretizat, dar chiar și așa, guvernul deja a făcut toate demersurile necesare și a cerut părților să publice formula.

Cu toți vrem un preț mai bun decât cel de pe piață, dar acest lucru ar însemn să facem anumite concesii „necomerciale” care sunt inacceptabile pentru Republica Moldova și care ar compromite substanțial reformele din țara noastră.

Mai mult decât atât, această condiție de achitare a gazului consumat pentru prima jumătate a lunii, care e prezentă în contract din 2006, a început a fi aplicată acum. Există anumite circumstanțe și schimbări de atitudine pe care trebuie să le navigăm. Cel mai rău este ca într-o astfel de situație, să tratăm lucrurile în mod superficial.

Indiferent de ce aș spune eu, sau Guvernul, sau ministrul Spînu, facturile rămân ridicate. Foarte mulți oameni întâmpină dificultăți la plata acestora. Din aceste motive, statul a alocat resurse substanțiale pentru a compensa plata facturilor mai mult de 1 milion de familii, inclusiv pentru compensarea substanțială a consumului primilor 150 m3 de gaz (peste 70% din cetățeni consumă mai puțin de atât).

Fac un apel la solidaritate în aceste momente complicate. Cei care vor răul Republicii Moldova, cei care au furat țara până acum, își freacă mâinile de bucurie în aceste momente. Nu trebuie să le oferim această plăcere.

În paralel, autoritățile trebuie să-și facă treaba, trebuie să ne diversificam resursele, trebuie să acumulăm rezerve de gaze, să folosim resursele energetice mai eficient și să-i ajutăm pe cei mai vulnerabili dintre noi”, a menționat Radu Marian.

Republica Moldova în continuare se află într-o situație dificilă, afirmă vicepremierul, Andrei Spînu. „Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie și nici în decembrie. Criza gazelor se va încheia atunci când prețul gazelor la nivel european va coborî definitiv și va exista o stabilitate a acestuia. Criza gazelor nu este o criză a R. Moldova, este la nivel european și care afectează țara noastră în mod direct”, a spus Spînu.

Vicepremierul a ieșit astăzi în fața presei oferind detalii despre situația energetică din țară. Acesta a menționat că Moldovagaz analizează opțiunea de majorare a tarifului.

Moldovagaz analizează opțiunea de creștere suplimentară a tarifului care să asigure achitarea curentă a gazului, a anunțat astăzi ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Asta după ce prețul de achiziție al gazelor naturale, furnizate de SAP „Gazprom” către SA „Moldovagaz”, a crescut, în această lună, până la 646 USD pentru mia de metri cubi, cu 200 de dolari mai mult decât lunile precedente.

Acum, moldovenii plătesc 11 lei pentru un metru cub de gaze, beneficiind și de o compensație din partea Guvernului. Asta după ce tariful a crescut de aproape două ori și jumătate, începând cu noiembrie 2021.

unimedia.info

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata