Raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova: Sunt reforme care nu sunt gata. Lipseşte voinţa politică, or nu este suficientă capacitate administrativă

0 64

Europarlamentarul român, raportorul Parlamentului European pentru R.Moldova, Dragoș Tudorache, susține că acordul de Asociere dintre UE şi R.Moldova „nu este doar o listă de reforme şi doar un portofoliu financiar”, dar „este despre valori comune”. Declarația a fost făcută în această seară în cadrul ședinței plenare a Legislativului european.

Suntem parteneri, noi şi R. Moldova, ne-am făcut un angajament unii faţă de ceilalţi şi nucleul este o valoare, una în dezbatere acum chiar aici între noi, membrii din UE şi anume statul de drept, spunem mereu statelor noastre membre că anume de aici porneşte fundamentul democraţiei şi amintim mereu celor din R.Moldova că este nevoie de stat de drept pentru a ajunge la destinaţia comună pe care am fixat-o cu toţii şi anume, integrarea europeană. Mesajul pe care am dori să îl transmitem săptămâna aceasta prin acest raport – R.Moldova este cu privire la aceste alegeri şi valori fundamentale, cele care ne fac pe noi toţi europeni”, a menționat el.

Potrivit europarlamentarului, R.Moldova a făcut mai multe reforme în ultimul an, totuși au fost „semnale amestecate din partea autorităţilor”: „R.Moldova a reuşit să atingă anumite condiţionalităţi pentru a doua tranşă de asistenţă macro-financiară, iar la nivelul cadrului legislativ s-au adoptat elemente cu privire la ONG-uri şi au fost implementate anumite elemente din reforma justiţiei”.

„Am reuşit să ne oferim ajutorul prin măsuri de asistenţă la nivelul COVID-19 şi apoi cu intervenţa OMNIBUS putem să ne mândrim cu o intervenţie ce ne-a făcut să fim alături de R. Moldova în aceste vremuri de răstrişte. Sunt însă şi reforme care nu sunt gata. Or lipseşte voinţa politică, or nu este suficientă capacitate administrativă. Mecanismele democratice trebuie să fie consolidate, societatea civilă trebuie să fie mai implicată şi dincolo de orice, trebuie să existe independenţă judiciară fără nicio suspiciune de părtinire politică”, a declarat el.

Potrivit lui Tudorache, CSM trebuie să fie complet reformat, ca magistraţii să nu se confrunte cu presiuni.

În ceea ce priveşte cadrul financiar este nevoie de stabilitate în aşa fel încât investiţiile făcute să fie durabile. Nu se poate ca după ani de zile în R. Moldova cine e vinovat de fraudarea miliardului, iar noi, Parlamentul European, vom urmări cu atenţie aceste reforme pentru că sunt importante pentru R. Moldova şi cetăţeni. Europa a fost şi va rămâne acasă. Este deja pentru mulţi dintre moldovenii care circulă liber, momentan afectaţi de restricţiile afectate de pandemie, pentru cei care muncesc în toate colţurile Europei sau îşi însoţesc familiile. Conducătorii R.Moldova, oricine ar fi ei, datorează cetăţenilor lor o ţară în care să vină mai des decât să plece, iar reformele pe care noi, UE şi instituţiile sale, le cerem autorităţilor sunt pentru cetăţenii R. Moldova, pentru a construi o societate şi o democraţie funcţională, sănătoasă şi prosperă”, a punctat el.

 

sursa: deschide.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata