Reacția lui Șarov la amenințările lui Dodon: Trăim într-un stat democratic, pot să-mi expun un punct de vedere

0 283

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării (MECC), vicepreședintele PDM, Igor Șarov, a venit cu reacție la amenințările cu demisia vociferate ieri de către Președintele R.Moldova, Igor Dodon, după ce Șarov și-a permis să-i facă observație în public pentru că nu purtat mască și nu a respectat distanța socială atunci când a vizitat câteva școli săptămâna trecută. Cu referire la acest subiect, Șarov a ținut să menționeze că nu comentează declarațiile politicienilor implicați în campanii electorale, dar și că trăim într-un stat democratic și fiecare își poate expune punctul de vedere.

În cadrul emisiunii Puterea a Patra, de la postul de televiziune N4, a declarat cu referire la acest subiect că:

„Eu nu pot să comentez expresia sau spusele președintelui Dodon, pentru că eu mi-am expus un punct de vedere vizavi de acest subiect. Noi trăim într-un stat democratic, fiecare își expune punctul de vedere. Să lăsăm cetățenii R.Moldova să judece în ce măsură am avut dreptate. În ceea ce privește problemele legate de comentarii, astăzi a fost un comunicat al Guvernului, în care s-a menționat că noi nu comentăm declarațiile politicienilor care sunt implicați în campanii electroale, iar în ceea ce privește demisia, există legislați”, a precizat ministrul MECC.

Totodată, Șarov a ținut să menționeze că în urma acestui caz, nici premierul Ion Chicu, dar nici președintele PDM, Pavel Filip, nu i-au arătat din deget.

„Nici într-un caz, niciodată, nici Ion Chicu și nici Pavel Filip nu mi-au dat din deget, din contra am simțit susținerea. Nu înseamnă că de fiecare dată putem fi de acord cu un subiect sau altul. Multitudinea de opinii poate să aducă la un consens, dar în același timp ei mă cunosc și dacă au încredere, eu trebuie să-mi asum responsabilitagtea atât pentru eventuale succese, cât și pentru eventuale eșecuri. Din aceste considerente eu vreau să cred că pot să-mi permit să expun un punct de vedere atunci când am la spate un sistem educațional, oamenii de cultură, de responsabilitate și sănătatea căror trebuie să mi-o asum atât eu în calitate de ministru, și nu numai eu, dar și managerii instituțiilor de învățământ”, susține Șarov.

Amintim că în cadrul unei emisiuni de la postul Prime TV, șeful statului a spus că, dacă ar dori, atunci Șarov ar zbura din funcție „chiar mâine”.

„Nu am auzit să spună domnul Șarov de mine. Dacă a spus, atunci vom discuta cu domnul Șarov și o să-l rugăm să se documenteze. Dacă nu poate să se documenteze, atunci se pot lua și alte decizii, inclusiv politice… ca să se învețe să se documenteze. Asta pentru cei care vor să vadă realitatea. Președintele țării a fost cu mască în școală și doar atunci când a vorbit cu elevii și-a scos masca. A spus două-trei cuvinte și și-a pus masca. Eu în spații închise port mască, respect toate măsurile impuse de Comisia Națională Extraordinară de Sănătate Publică. (În școală n.r.) Mi-am scos masca pentru ca să vorbesc… Am un respect deosebit față de cei cu care vorbesc și de asta o scot. Ulterior o pun la loc. Eu nu am încălcat nimic, se fac speculații și se vor face în continuare. Pe viitor o să vorbim prin mască, inclusiv în fața publicului”, a promis Dodon, citat de Ziarul Național.

Întrebat cum va plăti Șarov pentru această declarație, președintele a răspuns că și socialiștii au multe pretenții la miniștri delegați de PD.

„Noi avem un acord de coaliție, care presupune o anumită colaborare. Acum să vă imaginați că încep de mâine deputații PSRM să ia pe fiecare ministru PD și să-l eticheteze public. La ce duce chestia asta? Eu cred că la nimic bun. Dacă vrei să te poziționezi politic, în anumite interese politice, atunci convii asupra unei agende. Dar când se lansează săgeți la adresa unui partener, atunci apar semne de întrebare. Noi am avut discuții sincere în aceste zile cu partenerii noștri de coaliție. Eu înțeleg că la ei pe intern nu este simplu”, a precizat președintele.

Oficialul s-a referit la declarația președintelui de onoare al PD, care a recunoscut că în Biroul Executiv al PD sunt persoane care vor ruperea coaliției cu PSRM. Mai mult, Dodon crede că Șarov ar fi ghidat anume de acei fruntași ai PD, care vor să fie ruptă alianța cu socialiștii.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata