Rizea: „În Moldova, limba de stat este moldovenească”

0 268

Ministrul român de externe Bogdan Aurescu, la 19 iunie, într-o întâlnire bilaterală în cadrul forumului diplomatic din Turcia, a cerut Ucrainei să recunoască oficial inexistența limbii moldovenești. Astfel de declarații ale ministrului au făcut furori în rândul locuitorilor din Moldova.

„Toată lumea a auzit adresarea diplomatului român, mulți din mass-media au scris despre asta. Vă puteți imagina? După cum spune Dachi (președintele partidului NOI – precizarea editorului), mai bine dușmani decât așa  frați”, – despre asta în cadrul emisiunii Bucătăria Politică cu Liviu Moraru, a spus candidatul la funcția de deputat în parlamentul Republicii Moldova pe listele partidului NOI Cristian Rizea.

El consideră că nu este politic ceea ce a spus diplomatul român.

„M-am întrebat de ce Greceanîi (președinte al parlamentului și deputat PSRM – precizarea editorului), care se afla și atunci în Turcia, unde avea loc întâlnirea, sau Ciocoi (prim-ministrul Moldovei – precizarea editorului) din numele guvernului, nu a reacționat. Ei erau în Antalya. Sau poate erau undeva pe plajă, a început sezonul, erau undeva la o piscină?”- și-a pus întrebarea Rizea.

Potrivit acestuia, a fost corect să spunem că limba de stat din Moldova este moldovenească, întrucât fiecare țară are propria limbă, propria identitate națională.

„Avem limba moldovenească și acest lucru este normal dacă vrem ca această țară să fie respectată. Trebuie să ne apărăm țara și cultura, identitatea”, a spus Rizea.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata