Rizea: „Unirea Moldovei cu România nu poate fi rea doar pentru România însăși”

0 89

În timpul campaniei preelectorale pentru alegerile parlamentare din Republica Moldova, unele partide promovează activ unirea Moldovei cu România, aderarea la UE. Cristian Rizea, candidat la funcția de deputat pe listele partidului NOI, a vorbit despre consecințele unor astfel de inițiative pentru Moldova în cadrul emisiunii Bucătăria Politică.

„Unirea Moldovei cu România nu poate fi rea. Dar numai pentru România. Și pentru Moldova? La urma urmei, toată lumea știe că mulți cetățeni ai Republicii Moldova au primit cetățenia română pentru a găsi un loc de muncă în străinătate. Pentru a putea călători liber. Atât. Nimic mai mult România nu ne poate oferit „,- a spus Rizea.

De asemenea, el a comentat declarațiile unor candidați cu privire la necesitatea aderării Moldovei la UE.

„La ce bun ne-a adus UE (cetățeni ai României – precizarea editorului.)? Ce mi-a adus UE, ca român, când am văzut în magazinele din România, așa cum văd aici la Chișinău, în loc de produse autohtone, străine? își doresc o nouă piață comercială pentru ei înșiși, astfel încât să-și poată face afacerea, în timp ce producătorii autohtoni sunt puși la zid. Uită-te la companiile care repară drumurile. Toate sunt străine. Acestea sunt consecințele aderării”,- a spus candidat la funcția de deputat pe lista de partid NOI.

Rizea a menționat că atât el, cât și partidul sprijină producătorii autohtoni pentru a-și putea dezvolta și vinde bunurile.

„Pentru Moldova, aderarea la UE nu ar însemna doar etape bune. Din păcate, văd aici (în Moldova – precizarea editorului.) mulți politicieni care spun că, dacă UE a spus sau a făcut ceva, atunci ar trebui să fie așa. Știți că sunt mulți corupți la Bruxelles? Dacă primim chiar un cuvânt de acolo, atunci aceasta este legea. Nu, nu ar trebui să fie așa. Cred că Moldova ar trebui să se ridice”, – crede candidatul la funcția de deputat.

Potrivit acestuia, în Moldova, există o parte a populației care vrea să meargă în Europa. Și sunt cei care vor să rămână aproape de „mama” Moldovei – Rusia.

„Moldova a făcut parte din URSS. Nu putem nega istoria.”Mama” Moldovei rămâne Rusia, nu România. Deoarece există figuri în literatura rusă care au fost pe pământul nostru și au trăit aici. Există un context istoric și contextul a războaielor care au fost purtate când au avut loc diferite alianțe, când țările sunt partenere astăzi și în a doua zi – dușmani. Acestea sunt lucruri care se întâmplă mereu. Desigur, astăzi nu există astfel de conflicte ca atunci, ci relații bune cu fiecare partener și respect constant, acesta este ceea ce este important pentru noi „,- a spus Rizea.

El a menționat că partidul NOI dorește ca Moldova să fie un partener respectat și nu conform principiului „sta acolo în anticamera”. Pentru că așa vede situația toată lumea din România.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata