România | Certificatul digital Covid va putea fi eliberat de la 1 iulie. Care este termenul de valabilitate

0 59

Guvernul României a adoptat, marţi, o OUG care reglementează eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital privind Covid, pentru libera circulaţie în UE pe durata pandemiei de Covid-19. Acesta se eliberează pentru: vaccinarea anti-Covid; testarea pentru infecţia de Covid cu test antigen rapid şi test RT-PCR; vindecarea în urma infecţiei cu Covid.

OUG privind măsurile de punere în aplicare a cadrului european pentru eliberarea, verificarea şi acceptarea certificatului digital privind Covid, cu scopul de a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei de Covid-19.

Astfel, prin acest act normativ, se reglementează crearea cadrului legal pentru eliberarea începând cu data de 1 iulie 2021 a certificatului digital Covid-19 pentru călătoriile în UE, cu rolul de a facilita libera circulaţie pe durata pandemiei.

Ceritificatele eliberate sunt valabile astfel:

  • Certificatele de vaccinare până la data de 30 iunie 2022;
  • Certificatele de testare 24 de ore pentru testul antigen rapid şi 72 de ore pentru testul RT-PCR;
  • Certificatele de vindecare 180 de zile de la data primului rezultat pozitiv la testul pentru Sars-CoV-2 înregistrat în platforma informatică CoronaForms.

Pentru verificarea autenticităţii, valabilităţii şi integrităţii certificatelor, autorităţile publice vor scana codul QR de pe certificat prin intermediul aplicaţiei mobile CoronaScan.

Pentru validarea identităţii solicitantului de certificate digitale sunt necesare următoarele date, în funcţie de tipul de certificat solicitat:

Certificat de vaccinare:

  • pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, judeţul/ţara în care s-a efectuat vaccinarea;
  • pentru persoanele care s-au identificat la vaccinare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau paşaport: nume, prenume, numărul actului de identitate/paşaportului, cetăţenie, luna când a fost efectuată oricare dintre dozele de vaccin, denumirea vaccinului administrat, judeţul/ţara în care s-a efectuat vaccinarea.

Certificatele de testare:

  • pentru persoanele care s-au identificat la testare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV-2, judeţul în care s-a efectuat testarea;
  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau paşaport: nume, prenume, numărul paşaportului/actul de identitate, cetăţenie, luna efectuării testului al cărui rezultat este negativ la testul pentru SARS-CoV-2, judeţul în care s-a efectuat testarea.

Certificat de vindecare:

  • pentru persoanele care s-au identificat la testare prin codul numeric personal: nume, prenume, codul numeric personal, seria şi numărul actului de identitate, luna efectuării primului test al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, judeţul în care s-a efectuat testarea;
  • pentru persoanele care s-au identificat la testare cu act de identitate emis de alt stat decât România sau paşaport: nume, prenume, numărul actului de identitate/paşaportului, cetăţenie, luna efectuării primului test al cărui rezultat este pozitiv la testul pentru SARS-CoV-2, judeţul în care s-a efectuat testarea.

Pentru eliberarea certificatelor în cazul minorilor cu vârsta sub 14 ani se vor solicita, în funcţie de tipul de certificat solicitat, datele menţionate, cu excepţia seriei şi numărului actului de identitate, precum şi completarea numelui şi prenumelui persoanei care exercită autoritatea părintească asupra minorului, conform legii, şi confirmarea faptului că există acordul acesteia pentru eliberarea certificatului solicitat.

Ministrul a explicat că termenul de 24 de ore pentru certificatele emise în baza testului antigen a avut la bază regulamentul european.

„Aşa cum am modificat termenul pentru testele antigen, aşa am modificat spre exemplu şi termenul scurs de la durata trecerii prin boală, crescându-l de la 90 de zile la 180 de zile. Împreună cu MAI vom modifica şi hotărârea CNSU ca să armonizăm toate aceste prevederi”, a explicat oficialul din Guvern.

Certificatele vor putea fi eliberate în format digital iar pentru persoanele care nu au acces la certificate în format digital, primăriile, Direcţiile de Evidenţă ale Populaţiei şi Direcţiile de Sănătate Publică vor putea asista cetăţenii pentru eliberarea certificatului în format letric.

„În paralel cu certificatul a fost creată de STS şi o platformă electronică de verificare a codurilor QR generate de acest certificat digital. Deocamdată nu este reglementată utilizarea în intern dar dacă vor fi solicitări din partea asociaţiilor profesionale sau a operatorilor economici, putem discuta şi despre utilizarea în intern”, a declarat ministrul Sănătăţii, Ioana Mihăilă.

Potrivit actului normativ, certificatele se eliberează de către Ministerul Sănătăţii, prin Sistemul informatic integrat de emitere şi verificare a certificatelor digitale ale UE privind COVID-19 (SII-CDC), şi pot fi obţinute de pe portalul https://certificat-covid.gov.ro, unic punct de eliberare al acestora.

„Poliţiştii de frontieră au o aplicaţie pe care o au instalată pe dispozitivele din proprietatea Poliţiei de Frontieră, aplicaţie prin care verifică codul QR al cetăţeanului care traversează frontiera. MAI şi STS pun la dispoziţia poliţiştilor dispozitivele”, a mai spus ministrul.

Certificatul ar trebui solicitat cu cel puţin 5 zile înainte de o călătorie

Ioana Mihăilă a declarat că, în cazul în care platforma nu funcţionează, există un call center gestionat de Ministerul Sănătăţii, unde activează personal din Ministerul Apărării Naţionale.

“Call-centerul este pus în legătură cu un grup de lucru cu reprezentanţi ai MAI şi Ministerului Sănătăţii şi împreună vor gestiona problemele legate de certificat. Din acest motiv, este bine dacă plănuim o călătorie în străinătate sau dacă plănuim să ne întoarcem să ne scoatem certificatul cu măcar 5 zile înainte. În condiţiile în care există probleme, termenul de rezolvare pe care ni-l dorim este de 4 zile. Atunci este bine să fim prevăzători şi să ne generăm certificatul cu minim cinci zile înainte de a planifica o călătorie”, a mai spus aceasta.

Pentru certificatele de testare solicitarea se realizează după efectuarea testului, dar cu cel puţin 12 sau 48 de ore înainte de momentul utilizării certificatului, în funcţie de tipul de test efectuat.

Pentru eventualele probleme apărute la eliberarea certificatului în baza testului Covid, ministrul a afirmat că există o procedură, iar timpii de rezolvare sunt de 12 ore la testele antigen şi 24 de ore pentru testele RT-PCR.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata