România menține R. Moldova în lista țărilor cu risc epidemiologic ridicat

0 59

Ambasada României în Republica Moldova informează că, începând astăzi, 13 aprilie, se prelungește cu 30 de zile starea de alertă pe întreg teritoriul României.

Mai mult, a fost aprobată o nouă listă a statelor cu risc epidemiologic ridicat, în care Republica Moldova figurează în continuare.

Potrivit informațiilor, cetățeniilor români care se află pe teritoriul Republicii Moldova, inclusiv persoanelor cu dublă sau multiplă cetățenie, din care una română,

li se permite intrarea în România, cu plasare în carantină timp de 10 sau 14 zile.

„Faptul că Republica Moldova figurează în lista țărilor, zonelor cu risc epidemiologic ridicat nu modifică condițiile de intrare în România.
Cetățenilor străini care se află pe teritoriul Republicii Moldova li se permite intrarea în România doar dacă vă încadrați în excepțiile prevăzute de legislația în vigoare. Veți fi plasați în carantină 10 sau 14 zile, dacă nu vă încadrați în excepțiile de la această măsură”, spun reprezentanții ambasadei.

Referindu-se la tranzitul României, Ambasada României la Chișinău a precizat că toate persoanele care tranzitează România și nu prezintă simptomatologie specifică infecției cu noul coronavirus, indiferent de țara de proveniență sau destinație, sunt exceptate de la măsura carantinei.

„Pentru a fi permisă tranzitarea României, persoanele trebuie să probeze faptul că scopul călătoriei este unul justificat și esențial, respectiv că li se va permite continuarea călătoriei în celelalte state de tranzit, dacă este cazul, respectiv că li se va permite intrarea în țara de destinație. Dovada scopului călătoriei se poate face în baza unui drept de ședere, dacă sunt impuse astfel de limitări de către statele de tranzit/ destinație. Tranzitul trebuie să fi realizat neîntrerupt, în maxim 24 de ore, utilizând coridoarele umanitare special create în acest sens”, conform informațiilor.

La intrarea în România, pentru persoanele care sosesc din țările de risc epidemiologic ridicat, inclusiv din Republica Moldova, și prezintă un document ce atestă rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea îmbarcării (pentru cei care călătoresc cu mijloace de transport în comun) sau intrării pe teritoriul național (pentru cei care călătoresc cu mijloace proprii), se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 10 zile, dacă nu se încadrează în excepțiile de la această măsură.

Copiii de 3 ani sau mai mici, care sosesc în țară împreună cu persoanele menționate mai sus, intră în carantină pentru o perioadă similară cu a acestora și sunt exceptați de la obligația prezentării unui document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2.

Rezultatul negativ al testului RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 este prezentat sub forma unui document (în limba oficială a statului unde a fost efectuat și în limba engleză), în format letric sau electronic, eliberat de laboratoare autorizate, și va conține inclusiv datele de identificare ale persoanelor pentru care a fost efectuat testul.

Pentru persoanele sosite din țările / zonele / teritoriile de risc epidemiologic ridicat, inclusiv din Republica Moldova, și care nu prezintă la intrarea în țară un document care să ateste rezultatul negativ al unui test RT-PCR pentru infecția cu virusul SARS-CoV-2 se instituie măsura carantinei la domiciliu sau la locația declarată pentru o perioadă de 14 zile.

Astfel, sunt exceptate de la măsura carantinei și persoanele care sosesc în România din țările/ zonele/ teritoriile de risc epidemiologic ridicat, dacă rămân pe teritoriul național pentru o perioadă mai mică de 3 zile și prezintă un test negativ pentru SARS-CoV-2, efectuat cu cel mult 72 de ore înaintea intrării pe teritoriul național.

Totodată, reprezentanții instituției precizează că pentru situații deosebite care vizează participarea la evenimente familiale legate de naștere, căsătorie sau deces, deplasări pentru intervenții, tratamente medicale în cazuri care nu suportă amânare, preschimbare documente de identitate, părăsirea țării, prezentarea la centrul de vaccinare conform programării în vederea vaccinării ș.a., poate fi analizată suspendarea temporara a măsurii de carantină, pe baza documentelor justificative.

Astfel, analiza acestor situații este realizată la nivelul centrelor județene de coordonare și conducere a intervenției, iar cazurile considerate ca justificate pot face obiectul suspendării temporare a măsurii de carantină, prin decizie cu caracter individual, emisă de Direcția de Sănătate Publică. În decizia de suspendare se va menționa, în mod obligatoriu, intervalul de timp pentru care aceasta se aplică și măsurile de prevenire a răspândirii noului coronavirus SARS-CoV-2.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata