Rusia: Consulul Estoniei, arestat după ce ar fi obținut documente clasificate

0 49

Consulul Estoniei la Sankt Petersburg a fost arestat pentru obţinerea „documentelor clasificate”, au anunţat serviciile de securitate ruse. Cazurile de spionaj s-au înmulţit în ultimii ani între Moscova şi Occident.

Consulul Estoniei la Sankt Petersburg a fost arestat pentru obţinerea „documentelor clasificate”, au anunţat marţi, 6 iulie, serviciile de securitate ruse (FSB) pe fondul unui număr tot mai mare de cazuri de spionaj între Moscova şi occidentali.

„FSB l-a arestat pe diplomatul şi consulul eston la Sankt Petersburg, Mart Lätte, în timp ce primea documente clasificate de la un cetăţean rus. Un astfel de gest este incompatibil cu statutul de angajat diplomatic şi este clar ostil faţă de Rusia. Se vor lua măsuri faţă de diplomatul străin în conformitate cu standardele de drept internaţional”, au declarat serviciile de securitate, citate de Le Figaro.

Tot mai multe cazuri de spionaj, în ultimii ani

Cazurile de spionaj s-au înmulţit în ultimii ani între Moscova şi Occident, deoarece tensiunile continuă să crească de la criza ucraineană şi anexarea Crimeei în 2014.

În aprilie, consulul ucrainean la Saint-Petersburg, Alexander Sossoniouk, a fost arestat de FSB pentru că a încercat să obţină informaţii secrete şi i s-a cerut să părăsească teritoriul rus. Rusia a fost acuzată de mai multe cazuri de spionaj în mai multe ţări europene, care de fiecare dată au dus la expulzarea încrucişată a diplomaţilor.

Tensiunile sunt deosebit de mari în Europa, între Rusia şi Republica Cehă, care acuză Moscova că se află în spatele unor explozii mortale care au distrus un depozit de muniţii pe teritoriul său în 2014.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata