Ruxanda Glavan despre 3.000 de lei pentru donatorii de plasmă: Decizie ilegală

0 92

Intenția Guvernului de a remunera cu 3000 de lei bărbații care au fost bolnavi de covid și de o oferi motivații financiare pentru donarea de plasmă este ilegală. Cel puțin asta susține ex-ministrul Sănătății Ruxanda Glavan.

Aceasta spune că intenția contravine Legii 241 privind donarea de sînge şi transfuzia sanguină, care prevede :
– donare voluntară de sînge sau componente sanguine – donare de sînge sau componente sanguine de către o persoană din proprie dorinţă fără să primească pentru aceasta plată nici sub formă de bani, nici sub o altă formă ce ar putea fi considerată substituent al banilor;
– art.4- Activitatea de donare de sînge, transfuzie sanguină şi a componentelor sanguine se efectuează în baza următoarelor principii:
b) libertatea donării – nici o persoană nu poate fi constrînsă sub nici o formă la donare de sînge şi componente sanguine;
d) donarea de sînge şi componente sanguine este voluntară şi neremunerată;
– art.9- Donarea de sînge şi componente sanguine este un act voluntar şi neremunerat
– Art11- (1) Prezenta lege garantează egalitatea în drepturi a donatorilor de sînge fără deosebire de rasă, naţionalitate, origine etnică, limbă, religie, sex, opinie, apartenenţă politică, avere sau origine socială.
– Art 19. Răspunderea
(1) Încălcarea prezentei legi de către persoane fizice atrage răspundere disciplinară, materială, civilă, administrativă sau penală, după caz, în conformitate cu legislaţia în vigoare.
„Dacă tot se caută soluții pentru stimularea donatorilor, ar fi de examinat extinderea garanțiilor sociale, intensificarea acțiunilor de promovare a donării voluntare, dar nicidecum remunerarea financiară, nici sub formă de bani, nici sub o altă formă ce ar putea fi considerată substituent al banilor!”, adaugă Glavan, într-o postare pe pagina sa de Facebook.
Ex-ministrul consideră că, dacă tot guvenrul spune că are resurse, de ce să nu fie orientate către alte acțiuni, oferind câteva exemple.
„Iar dacă tot sunt disponibile resurse la Guvern, tocmai câte 3000 de lei de beneficiar, poate le orientați către ceea ce cetățenii demult așteaptă?
-revizuirea protocoalelor de tratament la domiciliu al bolnavilor de Covid si respectiv
-extinderea listei de medicamente compensate, pentru a beneficia de tratament gratis
-acces la investigații în timpul tratamentului la domiciliu
-medicamente și proceduri pentru reabilitarea post-covid”
„Guvernul nu poate aproba acte ce contravin legii. Nu puneți la bătaie potențialii donatori și organizatorii procesului. Donarea trebuie să rămână un act umanitar!”, a conchis Glavan.
Amintim că, ieri, în cadrul ședinței CNESP, pentru motivarea populației să doneze sânge și plasmă convalescentă COVID-19, care, potrivit specialiștilor, este eficientă în tratarea pacienților infectați, prim-ministrul Ion Chicu a solicitat să fie pregătit Amendamentul pentru remunerarea financiară cu 3000 de lei a donatorilor de sânge pentru bolnavii de COVID, care să fie aprobat în următoarea ședință a Guvernului.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata