Ruxanda Glavan: Vaccinarea trebuie să fie gratuită, nu și obligatorie

0 27

Ruxanda Glavan, deputat neafiliat, membră a Comisiei protecție socială, sănătate și familie,

este de părere că vaccinarea contra noului coronavirus trebuie să fie asigurată gratuit de către stat, indiferent că se face în instituțiile publice sau private.

Fosta ministră a sănătății afirmă că imunizarea nu poate deveni obligatorie pentru populație.

Din păcate, în ultimii ani a existat o adevărată campania de dezinformare în privința vaccinării în general.

Ca rezultat, s-a creat o atmosferă de neîncredere, care s-a acutizat în ultima perioadă. Declarațiile au fost făcute la dezbaterea publică

„Vaccinarea: plătită sau gratuită, voluntară sau obligatorie, cu sau fără alegere?”, organizată de Agenția de presă IPN.

Ruxanda Glavan a menționat că oamenii nu au încredere în vaccinare pentru că nu se documentează din surse sigure.

În opinia sa, vaccinarea nu poate fi obligatorie. Oamenii trebuie motivați, trebuie informați, ca să înțeleagă necesitatea și folosul imunizării.

Fosta ministră a sănătății afirmă că nimeni nu poate rămâne în afara sistemului de sănătate. Și când vine vorba despre stare de urgență în sănătate publică, responsabilitatea statului este de a asigura cetățenilor accesul la asistența medicală. Și aici este vorba nu doar despre procesul de vaccinare,

pe care statul trebuie să-l asigure gratuit, ci și despre o testare calitativă, tratament calitativ pentru persoanele cu COVID-19.

Chiar dacă în procesul de imunizare ar fi implicat și sectorul privat, pentru pacient imunizarea ar trebui să fie gratuită, iar statul să asigure compensarea obligatorie

a acestor cheltuieli. Potrivit deputatei, acest lucru este important, întrucât în ultima perioadă a existat o presiune asupra familiilor și nu doar din punct de vedere

al sănătății, dar și din punct de vedere economic. Statul trebuie să identifice posibilități financiare pentru a procura vaccinurile necesare și a le asigura gratuit populației într-un timp util.

Ruxanda Glavan se bucură că a început vaccinarea în rândul lucrătorilor medicali, pentru că ei sunt cei care salvează vieți.

Însă, în opinia sa, mai sunt necesare măsuri suplimentare pentru a preveni răspândirea infecției, prin testare, tratament eficient.

E nevoie cât mai multă lumea să fie imunizată într-un termen cât mai scurt. În caz contrar, există riscul ca procesul de vaccinare să fie unul ineficient,

iar numărul cazurilor grave să crească. De aici și presiunea asupra sistemului medical va crește.

Cât despre dorința cetățenilor de a putea alege vaccinul pe care sa-l administreze, Ruxanda Glavan spune că nimeni nu le poate încălca acest drept.

Dar, în condițiile în care există un singur vaccin disponibil, populația trebuie încurajată să-l accepte.

Medicii trebuie să informeze pacientul despre eventuale contraindicații sau efecte secundare care pot surveni.

Referindu-se la Planul național de vaccinare, în opinia sa, acesta trebuie să fie unul flexibil, trebuie monitorizat periodic, cu evaluarea rezultatelor.

În ceea ce ține de categoriile planificate pentru cele trei etape de vaccinare, acestea sunt similare ca și în alte state, reieșind din riscuri.

Dar, evident, dacă Republica Moldova ar reuși în următoarele săptămâni să obțină 500 de mii de doze de vaccin, acest plan trebuie revizuit cu extinderea categoriilor.

Dezbaterea publică „Vaccinarea: plătită sau gratuită, voluntară sau obligatorie, cu sau fără alegere?” este ediția a 176-a din proiectul „Dezvoltarea culturii politice

în dezbateri publice”, desfășurată de IPN, cu susținerea Fundației germane „Hanns Siedel”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata