S-au ieftinit carburanții. Cât costă benzina, motorina și gazul

0 59

De la miezul nopţii, benzina şi motorina s-au ieftinit, iar gazul petrolier lichefiat s-a scumpit, după intrarea în vigoare a noii metodologii de stabilire a preţurilor aprobată de ANRE. Potrivit portalului mold-street.com, preţurile motorinei şi benzinei au scăzut de la 30 la 70 de bani pe litru. În acelaşi timp, gazul lichefiat s-a scumpit cu 20-50 de bani pe litru.

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică a anunţat ieri că Metodologia de calcul și aplicare a prețurilor la produsele petroliere a fost publicată în Monitorul Oficial. În noua formulă de calcul sunt incluse cotaţiile bursiere Platts pentru 14 zile anterioare efectuării importului, rata de schimb valutar a BNM, cotele accizelor şi cotele TVA prevăzute în Codul Fiscal. De asemenea, este inclusă marja comercială, care va fi calculată semestrial de ANRE.

Agenţia va publica zilnic până la ora 12:00 pe pagina oficială indicatorii de referință stabiliți în baza cotațiilor internaționale Platts. Iar companiile petroliere trebuie să stabilească până la ora miezul nopţii preţul pentru stocul de benzină, motorină și gaz lichefiat, care va fi considerat ca un singur lot. Astfel, tarifele pot diferi de la o zi la alta, în funcţie de loturile importate.

Petroliştii care vor depăşi preţurile maxime calculate riscă să rămână fără licenţă pentru două luni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata