Șase proiecte, printre care cele privind statul limbilor vorbite, modificarea Codului Audiovizual, anularea legii miliardului furat, promulgate

0 55

La puțin timp după ce au fost votate în mare grabă de socialiști și cei de la Platforma Pentru Moldova, președintele Igor Dodon a promulgat mai multe legi, printre care inițiativele privind anularea „legii miliardului furat”, reducerea vârstei de pensionare și cea privind funcționarea limbilor vorbite în Republica Moldova.

Anunțul a fost făcut pe pagina sa de Facebook. Vedeți mai jos legile promulgate:

– Legea de anulare a așa numitei ”legi a miliardului”, prin care guvernele anterioare au pus pe spatele cetățenilor plata pentru miliardul furat din cele trei bănci.

– Legea pentru modificarea Legii nr. 156/1998 privind sistemul public de pensii care prevede reducerea vârstei de pensionare până la 57 de ani la femei și 62 de ani la bărbați. În cazul femeilor cu cel puțin 5 copii, acestea vor avea dreptul să iasă la pensie la 54 de ani.

– Pachetul de legi cu privire la UTAG, legi care vin să contribuie la armonizarea legislației naționale în conformitate cu prevederile Constituției, legislației Republicii Moldova și a Legii privind statutul juridic special al UTA Găgăuzia.

– Legea pentru completarea articolului 181 al Legii nr.1456/1993 cu privire la activitatea farmaceutică care presupune că la solicitare, prospectele medicamentelor să fie oferite de farmacii și instituțiile medicale în limba de stat ori în limba rusă.

-Legea cu privire la funcționarea limbilor vorbite pe teritoriul Republicii Moldova care prevede restabilirea statutului limbii ruse ca limbă de comunicare interetnică, așa cum a fost timp de peste două decenii, până când Curtea Constituțională a declarat legea desuetă și a recomandat aprobarea unei noi legi.

– Legea cu privire la modificarea şi completarea Codului serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova prin care a fost anulată cenzura la posturile TV. În curând, pe micile ecrane ale cetățenilor Republicii Moldova vor reveni buletinele informative ale posturilor TV din Rusia, dar și câteva canale TV, interzise până acum.

Amintim că opoziția s-a arătat nemulțumite de proiectele de legi și le-au criticat. Și BNM a anunțat că nu susține anulare legii miliardului furat, pentru astfel de modificare poate afecta relațiile cu FMI.

 

 

sursa: tv8.md

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata