SCANDALOS! Companie românească, cu grave probleme reputaționale, efectuiază lucrări de modernizare a Termocentralei de la Kuciurgani («Молдавская ГРЭС»). Posibile legături cu Karina Țurcan

0 3.780

Un șir de documente pe care vi le prezentăm ar putea avea efectul detonării unei bombe nucleare. Termocentrala de la Kuciurgani (ЗАО «Молдавская ГРЭС»), Transnistria, care este proprietatea gigantului rus INTER RAO, este modernizată de o companie românească, cu experiență minimă în domeniu, dar deja cu o bogată notorietate negativă atât în România, cât și în Republica Moldova. Chiar și lucrările contractate de INTER RAO pentru Moldavskaya GRES (ЗАО «Молдавская ГРЭС») sunt efectuate cu grave probleme, fapt ce a dus la stoparea acestora și intervenția unor parteneri din Rusia pentru remedierea dificultăților. Toate aceste acțiuni au iz puternic de corupție, dar și potențial sabotaj, care s-ar încadra în planul Karinei Țurcan, top-managerului INTER RAO, condamnată la 15 ani de închisoare de justiția din Moscova pentru spionaj.

“Moldavskaya GRES” («Молдавская ГРЭС»), aflată la Kuciurgani (Dnestrovsk), Transnistria, a fost construită în 1964. În perioada URSS energia produsă de aceasta era exportată în România și Bulgaria. În 2005, termocentrala a fost privatizată și a intrat în componența “INTER RAO”. Acum funcționează doar 4-5 din cele 12 turbine, iar rolul de bază al termocentralei este de a efectua tranzitul energiei electrice din Rusia și Ucraina.

Compania “INTER RAO” este o companie energetică rusească, cu active în Rusia, percum și în unele state europene și CSI. “INTER RAO” este una dintre cele mai mari companii energetice din Rusia, cu o capitalizare de piață, care în 2018 era de 405 020 milioane de ruble (peste 5,5 miliarde USD). Gigantul rusesc are o sferă de activitate ce cuprinde cogenerarea și transportarea energiei electrice și termice, proiectarea și construirea obiectelor energetice etc.

În aceste condiții, apar tot mai multe semne de întrebare cum e posibil ca un gigant cu o capitalizare de peste 5,5 miliarde USD apelează la serviciile unei companii ce are o cifră de afaceri de circa 1 milion USD pe an (datele vor fi prezentate mai jos). Anume despre “peripețiile” acestei companii vom prezenta informațiile documentate. E vorba de “Turboenergy Power Sucursala TARGOVISTE”, România. Această companie a câștigat în ultimii ani mai multe licitații organizate de “INTER RAO” pentru lucrări de modernizare la “Moldavskaya GRES”, în pofida reputației mai mult decât dubioase a acestui agent economic.

Doar în anul 2020, perioada 1 ianuarie – 30 noiembrie, “Turboenergy Power Sucursala TARGOVISTE” a realizat lucrări la “Moldavskaia GRES” în valoare de aproape 533 000 USD, fapt confirmat documental prin răspunsul companiei românești către firma Ernst & Yung SRL, care a realizat un audit la solicitarea Moldavskaya GRES  (anexa 2).

Această “firmă de la etajul 3” (numită așa după adresa sa juridică de la etajul 3 al unui bloc din Targoviste, România), condusă de Victor Slivinski, în ultimii ani a trecut prin mai multe scandaluri publice legate de activitatea sa. Mai exact, din cauza lipsei de profesionalism și a capacităților necesare de activitate în domeniu, această companie a creat dificultăți serioase la obiectivele la care a efectuat lucrări.

Locuitorii capitalei României, București, au fost la un pas de a îngheța în iarna 2019-2020 din cauza unor lucrări defectuoase, realizate de “Turboenergy Power” la compania ELCEN (https://buletin.de/bucuresti/elcen-data-in-judecata-de-firma-care-modernizeaza-cet-sud-societatea-acuza-managementul-defectuos-si-avarii-la-echipamente-necontractate/). Pentru câteva zile, în București a fost paralizată alimentarea cu energie termică, în plin sezon de încălzire. Compania ELCEN a suferit atunci pierderi importante, de zeci de milioane de euro, din cauza nefuncționării în cogenerare a trei blocuri energetice de 100 MW. Mai mult, în plin sezon de încălzire, din cauza  lipsei capacităților de producere a energiei termice, compania ELCEN a fost nevoită să închirieze, de la sectorul privat, surse de energie de aproximativ 175 MWt (150 Gcal/h) (https://buletin.de/bucuresti/exclusiv-elcen-a-repornit-instalatii-vechi-inchise-acum-patru-ani-din-cauza-investitiilor-intarziate-acestea-nu-au-fost-verificate-nu-au-autorizatie-iar-aparatura-de-monitorizare-a-noxelor-la-c/)

Un alt caz ce demonstrează situația precară a companiei „Turboenergy Power”  este refuzul organizatorilor unei licitații în Republica Moldova de a accepta această companie la concurs, pe motiv că „Ofertantul nu întrunește cerințele de evaluare de experiență generală și specifică în construcții și cerințele financiare conform Documentului de licitație” (mei.gov.md/sites/default/files/contract-award-c_1.7_ncb.pdf).

 Compania “Turboenergy Power” a fost vizată și de o anchetă a Centrului Național Anticorupție din Republica Moldova, fapt menționat în Raportul Inspecției Financiare din 14 iulie 2020 (anexa 1) privind lucrările effectuate la Hidrocentrala Costești, Republica Moldova. Din acest raport se atestă că “Turboenergy Power” a majorat suma contractului cu peste jumătate de milion de lei (circa 30 000 USD) nemotivat și a insistat pe reducerea teremenului de garanție pentru lucrările efectuate.

Este cel puțin straniu faptul că până și moldovenii au înțeles că această companie “nu întrunește cerințele de evaluare de experiență generală și specifică în construcții și cerințele financiare”, iar gigantul rus “INTER RAO” nu a atras atenție la acest aspect.

Așa cum am văzut mai sus (anexa 2), doar în 2020 “Turboenergy Power” a efectuat lucrări contractate de “INTER RAO” în valoare de peste 533 000 USD. Vom prezenta dovada documentară a unor contracte, obținute de “Turboenergy Power” la “INTER RAO” pentru lucrări la “Moldavskaya GRES”. La fel, vom demonstra documental problemele tehnice apărute la lucrările efectuate de această companie la “Moldavskaya GRES”.

Vă prezentăm (anexa 2) Protocolul din 28.02.2020 privin licitația pentru unele lucrări de modernizare la “Moldavskaya GRES” (Переоблопачивание рабочих колес ступеней №26, №27, №30, №31 РНД паровой турбины К-200-130-3). La licitație participă 3 companii, iar oferta “Turboenergy Power” nu este cea mai mică – de 196 259,77 USD. Cu toate acestea, ulterior câștigător a fost declarată compania respectivă, fapt care se vede documental printr-un schimb de scrisori între “Moldavskaya GRES” și compania “Силовые Машины” din Rusia (anexele 4 și 5). La aceste scrisori vom mai reveni.

Pe 23.06.2020 a fost organizată o nouă licitație (ПРОТОКОЛ заседания Закупочной комиссии по экспертизе справки о цепочке собственников Победителя открытого запроса предложений  – anexa 8la care participă două companii, iar câștigătoare este “Turboenergy Power”, care a oferit un preț de 138 501,17 USD. O altă licitație, la care au fost 4 oferte, a fost din nou câștigată de aceeași companie “Turboenergy Power”, care a oferit prețul 35 479,50 USD. (anexa 6)

Este și mai ciudată recenta decizie a “INTER RAO” de a da câștig de cauză “Turboenergy Power Sucursala Targoviste” pentru noi lucrări de modernizare la “Moldavskaya GRES” (ПРОТОКОЛ заседания Закупочной комиссии по выбору Победителя в открытом запросе предложений в электронной форме на право заключения договора на «Ремонт капитальный циркуляционных водоводов турбины ст. №10»). Pentru aceste lucrări, cu o valoare de peste 260 000 USD, a fost contractată în luna august 2021 (anexa 8) “Turboenergy Power”, deși din cauza acestei companii au fost sistate lucrările de reparație la “Moldavskaya GRES” cu doar două luni înainte.

Revenim la schimbul de scrisori între “Moldavskaya GRES” și “Силовые Машины”, de la începutul lunii iunie 2021 (anexele 4, 5). În protocolul semnat la 1 iunie 2021 de o comisie mixtă din care face parte și reprezentantul “Turboenergy Power Sucursala Targoviste” se sistează lucrările din cauza “unor probleme tehnice” (anexa 4). Ei apelează la “Силовые Машины” să ceară ajutor în depășirea acestor dificultăți. În data de 16.06.2021, compania “Силовые Машины” expediază o scrisoare cu recomandări tehnice, pe care urmează să le efectuieze compania “Turboenergy Power” pentru a remedia problemele (anexa nr. 5). Cum după astfel de probleme în realizarea obligațiunilor contractuale să dai din nou câștig aceleași companii?

Din datele oficiale ale activității comerciale a companiei “Turboenergy Power” se atestă o cifră de afaceri relativ redusă, de doar aproximativ 1 milion USD în anii 2018 (16, 48 milioane de lei – 932 130 USD) și 2019 (18,53 milioane de lei – 1,05 USD)(https://www.infobase.md/ru/companies/1007607001228/societatea-comerciala-turboenergy-power-srl). Aceste date demonstrează capacitatea redusă de activitate în domeniul energetic al companiei respective, precum și lipsa de experiență, fapt care cel puțin ar trebui să îngrijoreze în cazul participării lor la licitații. 

Toate aceste decizii cu atragerea unei companii românești dubioase în lucrările de modernizare a “Moldavskaya GRES”, deținută de “INTER RAO”, ne duce involuntar la presupuse legături cu top-managerul acestei companii rusești, Karina Țurcan, care a lucrat anterior și în conducerea “Moldavskaya GRES”. Presa a scris încă în 2018, după reținerea Karinei Țurcan, că rolul acesteia ar fi în limitarea capacităților de activitate a “Moldavskaya GRES” cu vânzarea ei ulterioară către România. (https://www.mk.ru/politics/2020/12/29/tayny-dela-curkan-kak-proslushivali-osuzhdennuyu-na-15-let-shpionku.html)

Potrivit presei ruse, care citează surse din instituțiile de drept, dar și din interiorul companiei “INTER RAO”, prin diferite acțiuni Karina Țurcan intenționa să reducă treptat capacitatea de funcționare a “Moldovaskaya GRES”, inclusiv cu suportul serviciilor speciale ucrainene. Ulterior ar fi urmat mai întâi vânzarea către România a unui pachet de acțiuni de 51%, ulterior cu cedarea integrală a “Moldavskaya GRES” către România. (https://www.mk.ru/politics/2018/07/23/tayny-inter-rao-v-dele-kariny-curkan-vsplyli-novye-proslushki.html).

Oare contractarea acestei companii românești cu probleme de reputație – “Turboenergy Power” nu se înscrie în planul de distrugere a “Moldavskaya GRES”? Ori să fie adevărat ce se vorbește despre “otkat-ul” de 10% pentru fiecare contract?

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata