Sergiu Litvinenco critică inițiativa privind preluarea SIS-ului din subordinea președintelui

0 97

Proiectul de lege prin care SIS-ul se va subordona Paramentului este criticat de reprezentanții Partidului Acțiune și Solidaritate, care spun că în acest mod Igor Dodon încearcă să-l copie pe fostul lider PD, Vladimir Plahotniuc.

„Prin inițiativa legislativa prin care se preia SIS-ul de la Președintele ales, Dodon încearcă să-l copie pe Plahotniuc. Să devină și el un fel de „coordonator”. Iar PSRM, astfel, se transformă într-un apendice politic al unui oligarh, care neavând nicio funcţie în stat, vrea să controleze totul. Exact după modelul PD-ului plahotniucist. Numai că, spre deosebire de Dodon, Plahotniuc chiar deținea puterea de stat cu toate instrumentele care alcătuiesc această noțiune. Și mai e o deosebire mare între cei doi – Plahotniuc încă s-a ținut mult guvernând contrar voinței poporului, pe când Dodon va pleca cu mult mai repede”, susține deputatul PAS Sergiu Litvinenco.

Amintim că deputații socialiști vor ca SIS-ul să treacă sub control parlamentar, iar directorul să fie numit în funcție de către Parlament. Și deja a fost înregistrat o inițiativă legislativă în acest sens

„Având în vedere că Republica Moldova este o republică parlamentară conform articolului 60 din Constituția Republicii Moldova, se impune necesitatea de consolidare a controlului parlamentar asupra sistemului național de securitate al Republicii Moldova”, se arată în nota informativă a proiectului de lege.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata