Sergiu Litvinenco: E timpul să dăm mat grupării Dodon-Plahotniuc-Șor

0 157

Un guvern „de salvare națională” în R.Moldova, care să lucreze pentru oameni, nu poate fi învestit de către actualul parlament.

Afirmația aparține deputatului Sergiu Litvinenco. Acesta are și o explicație detaliată: PAS, Platforma, DA, PUN, și PD

nu au voturile necesare pentru un asemenea guvern, pe când deputații socialiști și cei de la PP „Șor” au cele 51 de voturi pentru a învesti un guvern,

însă nu formează o majoritate credibilă, scrie deschide.md

„În afară de disputele legate de Constituție (la care care vom reveni neapărat), văd multe discuții despre necesitatea învestirii unui guvern ”de salvare națională”

de către actualul Parlament. Chiar dacă asta ar înseamna amânarea (sau chiar anularea) alegerilor anticipate, admitem pentru o clipă așa un scenariu.

Întrebarea este următoarea: cu voturile cui se poate învesti un astfel de guvern în condițiile în care pentru aceasta sunt necesare 51 de voturi?

PAS are 15 mandate, PPDA are 11 mandate, PUN are 1 mandat, PD are 11 mandate. În total obținem 38 de mandate. Mai este nevoie de încă minim 13 mandate.

De unde le luam? De la Dodon+Nichiforciuc&Andronache (39 de mandate)? De la Șor-Pentru Moldova (16 mandate)? De la Pro Moldova (7 mandate)?

De asta și zicem – în actualul Parlament nu se poate face o majoritate credibilă care să învestească un guvern care să lucreze pentru oameni”,

scrie Sergiu Litvinenco într-o postare pe pagina sa de Facebook.

Astfel, parlamentarul concluzionează că fără anticipate „grupările Dodon-Plahotniuc-Șor-Nichiforciuc&Andronache vor continua să controleze R. Moldova,

iar scopul acestei grupări, de fapt, nu este este guvernarea țării, ci evitarea anticipatelor.
„De aceea, fără alegeri parlamentare anticipate, grupările Dodon-Plahotniuc-Șor-Nichiforciuc&Andronache vor continua să controleze Republica Moldova.
Mai este un lucru interesant. Scopul de facto a grupărilor Dodon-Plahotniuc-Șor-Nichiforciuc&Andronache nu este guvernarea țării.

Cu atât mai mult guvernarea eficientă a treburilor publice. Scopul lor, dincolo de continuarea hoțiilor, este evitarea anticipatelor.

Și – cred ei – odată cu aceasta, poate, va scădea ratingul oponentului. Adică ei joacă șah, nu fac politică.

Cred că e timpul să le dăm mat”, adaugă parlamentarul.
Amintim că, pe data de 11 februarie, socialiștii au anunțat formarea unei majorități parlamentare cu reprezentanții Partidului „Șor”,

dar și deputații neafiliați Alexandru Oleinic, Eugeniu Nichiforciuc și Vladimir Andronachi, după ce candidatura Nataliei Gavriliță la funcția de premier al R.Moldova

a luat zero voturi în Parlament. Astfel, majoritatea nou-formată, PSRM-Șor, și-a anunțat susținerea pentru Mariana Durleșteanu,

candidat propus de socialiști la funcția de prim-ministru.

 

 

 

sursa: deschide.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata