Sergiu Litvinenco: Poliţia aplică pe bandă rulantă amenzi oamenilor care afişează bannere în susţinerea Maiei Sandu, pe proprietatea lor privată

0 106

Mai multe Inspectorate de Poliţie aplică pe bandă rulantă amenzi oamenilor care afişează bannere în susţinerea Maiei Sandu, pe proprietatea lor privată. Despre aceasta scrie deputatul Sergiu Litvinenco, care spune că aplicarea acestor amenzi este un abuz cras, în condiţiile în care cadrul normativ prevede altceva.

Litvinenco menţionează că, în ianuarie 2019, cadrul normativ a fost modificat, astfel încât amplasarea acestor banere să fie interzisă pe construcţiile care sunt în prorpietate publică, nu şi pe cele private.

„În pct.14 din Regulamentul privind modalitatea plasării publicităţii electorale şi de promovare politică pe panourile publicitare, aprobat prin hotărîrea Comisiei Electorale Centrale nr. 3328 din 28 aprilie 2015, era indicat aşa: ”Se interzice amplasarea afişelor (…) pe garduri, îngrădiri, stâlpi şi alte tipuri de construcţii, precum şi pe dispozitive, utilaje, indiferent de forma de proprietate.”

La 18 ianuarie 2019, prin Hotărârea Comisiei Electorale Centrale nr.2108, acest pct.14 din Regulament a fost modificat şi expus în următoarea redacţie: ”Se interzice amplasarea afişelor (…) pe garduri, îngrădiri, stâlpi şi pe alte tipuri de construcţii, precum şi pe dispozitive, utilaje, indiferent de forma de proprietate, SITUATE PE DOMENIUL PUBLIC.”

Observaţi că prevederea normativă s-a completat în 2019 cu textul ”situate pe domeniul public”. Ceea ce înseamnă că interdicţia este valabilă exclusiv dacă bannerele sunt plasate pe bunurile menţionate care aparţin domeniului public. Iar dacă bunurile aparţin domeniului privat, interdicţia nu mai este valabilă”, explică Sergiu Litvinenco.

Astfel, deputatul spune că a expediat recent o scrisoare CEC-ului „pentru a explica poliţiei care sunt prevederile normative în vigoare”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata