Serviciul de Securitate al Ucrainei a anihilat o reţea de agenţi FSB formată din foşti spioni militari ai Ucrainei

0 69

Într-un comunicat de presă al Serviciului de Securitate al Ucrainei (SBU), postat pe site-ul instituţiei pe 05.02.2021, se arată că, în cadrul activităţilor desfăşurate de membrii serviciului, a fost anihilată o reţea de agenţi ai Serviciului Federal de Securitate (FSB) din Federaţia Rusă, formată din foşti cercetaşi militari ucraineni, care au trecut de partea ruşilor.

Potrivit datelor prezentate de ofiţerii de contraspionaj ai SBU, aceştia au activat pe teritoriile Regiunilor Odessa, Nikolaev, Kiev, Chernigov şi Zhytomyr. “SBU a stabilit că cetăţenii ucraineni au fost recrutaţi şi au îndeplinit misiuni de cercetare pentru colaboratorii FSB Vadim Dautov şi Denis Sobko”, se precizează în comunicatul de presă,potrivit defenseromania.ro.

“Agentura rusească” trebuia să pregătească diverse operaţiuni de sabotaj, să ajute serviciile speciale din Republicile Doneţk şi Lugansk să se infiltreze în Ucraina şi să pregătească specialişti în domeniul informaţiilor. De exemplu, în oraşul Nicolaev, sub lupa agenţilor ruşi se aflau aerodromul strategic Kulbakino, unde sunt dislocate Brigada 299 Aviaţie Tactică şi Întreprinderea de reparaţii de aviaţie NARP.

În plus, reţeaua FSB a cules diverse informaţii militare şi a recrutat informatori. În special, au fost selectate datele privind Direcţia Principală Cercetare a Ministerului ucrainean al Apărării, Forţele pentru Operaţii Speciale, Statul Major al Forţelor Navale şi Centrul 73 pentru Operaţii Speciale Navale din cadrul Forţelor Armate ale Ucrainei.

În cursul activităţilor planificate era prevăzută inclusiv răpirea unuia dintre foştii comandanţi ai Forţelor pentru Operaţii Speciale din Ucraina, pentru care era alocată suma de 100.000 de dolari. Ca dovadă, SBU a publicat un videoclip cu interogarea unuia dintre deţinuţi (nume de cod “Leader”) şi înregistrări audio cu alte persoane.

De la cei reţinuţi se pare că a fost confiscat un întreg arsenal de arme: patru puşti AK-47, două pistoale Fort-17, două aruncătoare de grenade, 44 de grenade, aproximativ 3.700 de cartuşe, precum şi 2,7 kilograme de TNT şi detonatoare electrice. Aceştia sunt acuzaţi de încălcarea unei multitudini de articole din Codul penal ucrainean.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata