Sesizare la Curtea Constituțională privind declararea în afara legii a Partidului Șor, depusă de Platforma DA

0 106

Partidul Platforma Demnitate și Adevăr se va adresa astăzi Curții Constituționale cu o sesisare prin care va cere declararea partidului politic „Șor”

ca fiind neconstituțional. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă.

În acest sens, deputatul Dinu Plîngău a prezentat căile prin care un partid poate fi scos în afara legii.

„Conforma legislației naționale sunt două căi prin care un partid politic poate fi radiat forțat și să-și înceteze activitatea.

Primul mecanist este prin intermediul Justiției. Colegii mei Stela Macari și Maria Ciobanu au făcut aceste interpelări imediat după adoptatea hotărârii

privind caracterul captiv al statului, însă din cauza nedorinței ministerului….trebuie să recunosc că aceasta este o procedură mult mai simplă

prin care poate să-și înceteze activitatea un partid care încalcă normele legale. Al doilea mecanism la care am apelat este unul mai complex.

Este vorba despre o sesizare la CC prin care partidul politic Șor să fie declarat ca fiind neconstituțional”, a explicat Dinu Plîngău.

Reprezentanții Platformei DA au mai anunțat că, în privința Partidului Politic „ȘOR” a elaborat un proiect de lege cu propuneri de modificare a Codul electoral,

Codului Contravențional cât și a Codului Penal și a Legii privind partidele politice, prin care, printre alte prevederi, deputații propun înăsprirea pedepsei de la sancțiune contravențională la sancțiune penală pentru partidele politice care utilizează fondurile nedeclarate, neconforme sau venite din străinătate.

Prin sesizarea la CC se contestă constituționalitatea Partidului Politic „Șor”, care prin acțiunile și scopurile sale lezează principiul statului de drept,

fapt ce intră în contradicție cu prevederile art. 1 alin. (3) și 41, alin. (4) din Constituția Republicii Moldova.

În sesizare sunt aduse probe vizând recidivarea Partidului Politic „ȘOR” în încălcarea legislației electorale și comiterea abaterilor de la legislație în fiecare scrutin electoral la care a participat, dovada folosirii mijloacelor ilegale pentru întărirea influenței politice, fapt ce contravine principiului statului de drept, demersurile Procuraturii Generale privind ridicarea imunității deputaților partidului Șor etc.

De asemenea, este invocată noțiunea de „crimă organizată” în legătură cu care Șor este numit lider de grup în rapoartele instituțiilor de drept ale statului,

în dosarele penale deschise pe numele beneficiarilor Partidului Politic „ȘOR”, precum și în rapoartele comisiilor speciale de anchetă

ale Parlamentului Republicii Moldova. În această ordine de idei, potrivit Platformei DA, practic toată conducerea partidului contestat este suspectată de comiterea diferitor crime, se menționează în sesizare.

Sesizarea conține un larg probatoriu privind încălcarea de către partidul politic Șor a legislației naționale, atât electorale, cât și a celei contravenționale și penale.

Andrei Năstase a menționat că Platforma DA face demersuri concrete și palpabile pentru ca Republica Moldova să aibă o clasă politică curățată, sinceră și onestă, capabilă să facă schimbări calitative pentru oameni, pentru țară, iar Stela Macari a amintit că împreună cu deputata Platformei DA, Maria Ciobanu, încă în septembrie 2019 a sesizat Ministerul Justiției privind radierea Partidului Politic Sor din registrul de stat al persoanelor juridice, dovadă a consecvenței acțiunilor Platformei DA.

Sesizarea la CC și proiectul de lege au fost elaborate de deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata