Slovacia dă startul testării în masă. Măsura impusă de premier este aspru criticată de președintele țării

0 26

Slovacia este prima țară din lume care testează în masă. Chiar dacă testarea nu este obligatorie, de luni, cine este prins pe stradă fără rezultatul unui test negativ poate fi amendat. Slovacii fac teste rapide antigen, cu rezultat în 30 de minute. Dacă sunt pozitivi, sunt supraveghetați de medicii de familie și stau izolati zece zile. Obiectivul slovacilor este să testeze 4 din 5 oameni, în condițiile în care curba infectării crește vertiginos.

Inițiativa este condamnată, dar și lăudată

Operațiunea de testare este organizată de armată. Este deja al doilea weekend de când se formează cozi în fața celor 5.000 de centre de testare. Președinta Zuzana Caputova critică testarea, spune că nu sunt suficiente cadre medicale, dar liderii europeni laudă inițiativa slovacilor.

„Știm că vaccinurile nu vor rezolva totul imediat. Avem nevoie, în paralel, să facem testare și monitorizare mai eficientă”, a declarat Charles Michel, președintele Consiliului European. Deja prim-ministrul britanic Boris Johnson i-a cerut premierului slovac să îi împătrășească rezultatele testării. Sunt specialiști care spun că ar fi foarte greu ca metoda să fie aplicată în cazul țărilor mari, pentru că ar dura foarte mult.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata