Slusari: Asistăm azi la un acord de cartel demonstrativ din partea celor mai mari petroliști

0 45
Sincron și nejustificat companiile petroliere au majorat prețuri la benzină cu 59-60 bani și la motorină cu 30-31 bani. Chipurile din cauza creșterii accizelor.
Accizele au fost majorate din 1 ianuarie. Știu precis că toate importurile de carburanți cei trei mari importatori au efectuat la finele lunii decembrie, achitănd la vamă accizele vechi. Încă minimum 2 săptămâni accizele noi nu ar trebui să fie reflectate în prețuri pentru combustibil . Dar băieții șmecheri au decis că moldovenii au de unde să achite suplimentar 0,54 lei pentru un litru de benzină și 0,24 lei pentru un litru de diesel.
În mod normal Consiliul Concurenței azi urma să descindă în oficiile marelor companii petroliere. Era suficient doar să ceară ultimele declarații vamale de import a carburanțelor și ultimele documente de plată a accizelor. Prin urmare se constată majorarea sincronizată și nejustificată a prețurilor la panou și amendarea drastică a petroliștilor, care au participat în acest acord de cartel.
Dar Consiliul Concurenței, care din 11 august este decapitat, rămâne impotent. Tace și Dumitru Alaiba, care ne-a promis pănă la finele anului 2021 apăriția unui alt organ de reglementare, puternic de Doamne ferește, care ar substitui Consiliul Concurenței și ANRE. În realitate, după 5 luni de promisiuni, avem „reforma” eșuată, un Consiliul Concurenței nefuncțional continuă, fără conducere, niște grupări monopoliste, care se joacă cu prețuri cum vor, și poporul acestei țări, care achită din greu incompetența unor politicieni și abuzurile necontrolate ale unor baroni din economie .
P.S.: Atrageți atenție la ultima poza. Companiile mici, care nu pot importa produsele petroliere și procură acestea de la petroliști mari, nu participă în acorduri de cartel și afișează prețuri mai mici la carburanți. Doar că ponderea acestor companii pe piața, din păcate, este una minusculă.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata