“Socialiștii lui Dodon simt că vin alegerile anticiapate” – Valeriu Munteanu, despre inițiativa socialiștilor privind obligarea funcționarilor de a emite informații și în limba rusă

0 137
Liderul Uniunii Salvați Basarabia (USB) Valeriu Munteanu a criticat inițiativa a trei deputați socialiști de a înainta în Parlament un proiect de lege care i-ar putea obliga pe  funcționarii publici să le ofere sau să asigure traducere cetățenilor informații în limba rusă, să primească cereri în rusă și să vorbească în limba rusă, dacă asta o cere cetățeanul.
“Socialiștii simt că vin alegerile anticipate și în fugă, după înfrângerea rușinoasă a lui Dodon la prezidențiale vor să “bifeze” două obiective:
1. socialiștii lansează cu viteza luminii câteva inițiative legislative curat pro-rusești, ca într-o preaplecare băloasă să pregătească vizita lui Dodon la Moscova, de la sfârșitul lui decembrie, unde Dodon va fi primit cel mult de vreo bucătăreasă de la Kremlin, în disperarea dumnealui de a rămâne favoritul rușilor la Chișinău. Speranță deșartă. “Moscova nu crede în lacrimi”, mai ales în lacrimile unor perdanți.
– socialiștii speră să refacă sau cel puțin să cârpească încrederea vorbitorilor de limbă rusă în PSRM, o precondiție politică “necesară” pentru participarea lor la alegeri parlamentare anticipate, ori astăzi socialiștii și dodonul cleptocratic s-au developat în fața tuturor cetățenilor noștri (inclusiv vorbitori de rusă) ca politicieni de mucava, care au tot schimbat macazul politic în ultimii ani, doar ca să rămână la guvernare.
În calitate de fost ministru am trecut prin acest exercițiu “al limbii” de mai multe ori și de fiecare dată am câștigat în instanță, până la Curtea Supremă de Justiție.
Erau mai mulți peteționari de serviciu, care depuneau tot felul de sesizări în limba rusă. Mereu, dar mereu aceste cereri erau înregistrate și oamenii primeau răspuns, doar că unii primeau răspunsuri în limba română, când funcționarul public nu putea să scrie în limba rusă (dar majoritatea vorbesc și scriu în limba engleză), ori noi avem deja funcționari publici născuți și educați după declararea Independenței de când nu mai există, și foarte bine, obligativitatea studierii limbii ruse.
Pot prezenta mai multe exemple când CSJ a ne-a dat câștig de cauză, spunând foarte clar că dreptul la petiționare este respectat de vreme ce solicitarea omului este întegistrată iar acesta primește un răspuns, în limba română, oficială în RM.
Concluzia cea mai la suprafață la inițiativa socialiștilor este că aceștia vor să mute disputa din eventualele alegeri anticipate de la ineficiența guvernării lor corupte către problemele naționale, sperând că astfel vor câștiga voturi “ușoare”.
Nu vreau să sperii pe nimeni, dar sunt absolut sigur că adoptarea acestui proiect de lege de către majoritatea PSRM-Șor va ridica funcționarii publici pe baricade blocând astfel activitatea normală a APC și APL. Este un plan țintit al socialiștilor. Unul dintre “cadourile” pe care le lasă președintei alese Maia Sandu”, a scris Munteanu pe Facebook.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata