Sorin Stati: Contrabanda cu țigări din RM către UE a fost restabilită; Camioanele ajung legal în țară prin Transnistria

0 401

Necesitățile din contrabanda cu țigări sunt așa de mari, că nu este suficient ce se produce pe teritoriul RM inclusiv în Transnistria, acum țigările sunt importate din China, Emiratele Arabe Unite, Belarus. Camioanele cu țigări ajung în RM legal prin Transnistria după care contrabanda este repartizată în spațiul Uniuniii Europene. Declarațiile aparțin fostului director al Întreprinderii de Stat Moldatsa, Sorin Stati.

Sorin Stati a declarat că contrabanda cu țigări a fost restabilită în RM, datorită licențelor care le oferă Serviciile Publice din Transnistria. Cotrabandiștii care au plecat din RM în timpul Guvernului Sandu, s-au reîntors deoarece PCCOCS și Procuratura Generală nu au întreprins nimic împotriva lor. Declarațiile au fost făcute de către Sorin Stati, fostul director al Întreprinderii de Stat Moldatsa în cadrul emisiunii „Ora Exeprtizei” de la Jurnal TV.

„După dezvăluirile de anul trecut eu am fost contactat de polițiști de frontieră, polițiști care au dus urmăriri penale, chiar de contrabandiști, eu m-am întâlnit cu toți, pe toți i-am ascultat, unii contrabandiști erau nemulțumiți că plăteau prea mult organelor de forță.

Pe timpul Guvernului Maiei Sandu contrabanda a fost stopată, o bună parte din persoanele responsabile sau din acei care controlau contrabanda chiar imediat atunci au plecat din țară după care ei au revenit știind că PCCOCS și Procuratura Generală nu întreprind nimic împotriva lor.

Contrabanda la moment a fost restabilită, o să dau exemplu cu partea transnistriană, restabilierea licențelor de către Serviciile Publice din Transnistria cu privire la importarea țigărilor. Necesitățile din contrabanda cu țigări sunt așa de mari că nu este suficient ce se produce pe teritoriul RM inclusiv în Transnistria. Acum țigările sunt importate din China, Emiratele Arabe Unite, Belarus.

Deci ele nimeresc legal în Transnistria fiind importate de acele firme după care ajung ca contrabandă în spațiul Uniunii Europene, noi vorbim de zona verde, adică pe lângă punctul de trece a poliției de frontieră de la Lipcani, pe lângă punctul de poliție de frontieră de la Ungheni și prin toate punctele de trecere pe care le avem noi cu România cu camioanele și autocarele. Câteodată anumite partide mici sunt reținute, dar aceste partide nu fac parte din logistica cea mare”, susține Stati.

Sorin Stati menționează că capul schemei ar fi un principal finanțator al PSRM și ministrul MAI Pavel Voicu.

„Din informațiile pe care eu le dețin, care vin atât de la poliție, de la contrabandiști de la SIS, eu nu reușesc să le verific pe deplin dar ar fi vorba despre domnul Vâlcu, care ar fi unul din finanțatorii principali ai PSRM-ului, el este centrul operațional, anume toate schemele atât Andronache cât și Nichiforciuc cu temele lor de contrabandă lucrează sub Vâlcu.

În logistica contrabandei este implicat și mi s-a confirmart de la unii angajați SIS, Artur Gumeniuc, deoarece el are cumătri, fini în toate punctele a poliției de frontieră.

Băieții de la poliția de frontieră mi-au relatat că atunci când sunt transportate loturi de țigări de contrabandă din Transnistria pe teritoriul controlat de autoritățile noastre pe punctele de trecere, deci din cadrul MAI intenționat se schimbă graficile poliției rutiere ca nu cumva vreun camion să fie reținut. Iar dacă sunt reținute, problema se rezolvă repede, indicația vine direct de la minsitrul Pavel Voicu.

Domnul Voicu are schema în toată logistica dată, în primul rând traseul este asigurat ca să nu fie poliția de patrulare. Dar uneori camioanele sunt reținute în România.

Surselor mele le este frică să iasă cu dezvăluiri în public”, a punctat Sorin Stati.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata