Spânu: MoldovaGaz analizează optiunea de creștere suplimentară a tarifului

0 36

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spânu, susține o conferință de presă privind situația pe piața gazelor naturale în Republica Moldova.

„Suntem în continuare într-o situație dificilă. Criza gazelor nu s-a încheiat în noiembrie, nici în decembrie, se va încheia atunci când prețul gazelor la nivel european va coborî difinitiv și va exista o stabilitate a acestuia. Criza nu este o criză a RM, este o criză la nivel european, dar care afectează din păcate în mod direct și RM”, a declarat Andrei Spânu, transmite jurnal.md.

Vicepremierul a precizat că în noiembrie prețul de achiziție a gazelor pe piața europeană a fost de 1104 dolari/ pentru 1000m3. În același timp RM a achiziționat gazul la prțeul de 485 de dolari, cu 56% mai ieftin.

În luna decembrie prețul de achiziție pe piața europeană a fost de 986 de dolari, iar RM a procurat gazul la un preț de 450 de dolari pentru 1000 m.3.

Prețul mediu de piață conform aceluiași index bursier pentru ianuarie este de 1359 de dolari. RM achiziționează gazul la un preț de 646 de dolari pentru 1000 de m.3., cu 52% mai ieftin decât prețul mediu bursier.

„Aceste cifre arată că avem un contract de livrare a gazelor bun în comparație cu prețurile de pe piață. Dacă RM cumpăra gazul la prețul de piață ar fi achitat cu 6 miliarde de lei mai mult pentru gazul achiziționat în lunile noiembrie – ianuarie, ar fi fost o sumă enormă pentru bugetul statului nostru, dar a fost evitată această situație prin contractul semnat la sfârșitul lunii octombrie. În pofida acestui fapt, înțelegem că aceste prețuri sunt extrem de mari pentru cetățenii RM. Știm că oamenii urmăresc cu maximă îngrijorare situația dată”, a spus Andrei Spânu.

Ministrul a adăugat că reieșind din această situație, MoldovaGaz urmează să găsească soluții care să permită achitarea curentă a gazelor în perioada următoare, în mod special este vorba de avansul pentru luna următoare. Până la finele acestei săptămâni Moldova Gaz va achita consumul de gaz pentru luna decembrie, suplimentar va începe achitarea unei părți a avansului pentru ianuarie.

Deasemenea MoldovaGaz analizează optiunea de creștere suplimentară a tarifului, iar Guvernul analizează optiuni de sustinere suplimentară a populației în funcție de evoluția prețului la nivel european.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata