Specialişti, despre vaccinul chinezesc CoronaVac: Atât timp cât suntem în pandemie, oricare vaccin ar fi binevenit pentru noi

0 41

Vaccinul  chinezesc CoronaVac, pe care autorităţile de la Chişinău intenţionează să-l achiziţioneze, este unul necesar şi benefic, chiar dacă are o eficienţă mai mică decât celelalte vaccinuri. Despre aceasta au vorbit specialiştii invitaţi în cadrul emisiunii Punctul pe AZi de la TVR Moldova, medicii subliniind faptul că orice vaccin poate micşora rata de infectare, iar acest lucru este cel mai important în perioada pandemiei.

Liliana Iaşan, şefa Asociaţiei Medicale Teritoriale Buiucani declară că pe lângă rata eficienţei vaccinurilor, cel mai important indicator este rata de micşorare a cazurilor severe, care este de sută la sută în cazul oricărui vaccin.

„Da este adevărat, noi avem acoperire a răspunsului acestui vaccin de 60-63%, dar ştiţi care este răspunsul la vaccinul antigripal? Până la 50%. Şi noi ne vaccinăm anual. Altceva este că, cu gripa sezonieră ne întâlnim ani de zile şi deprindem şi noi imunitatea, trecând în acea imunitate colectivă. Dar repet, funcţia şi rolul vaccinului (antiCOVID) este stoparea formelor grave”.

De asemenea, Laura Ţurcan, medic epidemiolog ANSP, declară că orice vaccin este bun în perioada pandemiei şi studiile privind eficacitatea vaccinului chinezesc CoronaVac depind de ţările în care au fost efectuate:

„Atât timp cât avem multe cazuri, oricare vaccin este bun. Ele toate sunt eficiente, Vaccinul Sinovac, produs de China, care un vaccin inactivat, noi mai avem un astfel de vaccin, Sinofarm, cu care se vaccinează studenţii şi cadrele didactice de la USMF. Acest vaccine este oricum eficient. Eficienţa lui este diferită în dependenţă de ţările care au testat eficacitatea acestuia, de asta este diferit, dar oricum el este eficient. Atât timp cât suntem în pandemie, oricare vaccin ar fi binevenit pentru noi”.

De asemenea, specialiştii spun că, CoronaVac este contraindicat persoanelor până la 18 ani şi persoanelor care sunt alergice la prima doză sau la un component din cadrul vaccinului.

Amintim, Comitetul naţional de coordonare a imunizării împotriva COVID-19 a luat decizia de a fi achiziţionate 100.000 doze de vaccin împotriva COVID-19 de tip CoronaVac, prin procedura de contractare directă. În jurul acestui vaccine au apărut mai multe discuţii, întrucât serul are o eficienta de doar 60% dupa administrarea ambelor doze.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata