Spionajul rusesc a încercat să fure date clasificate despre sistemul de rachete antinavă Neptun

0 155

În 2020, Direcţia de Contraspionaj a Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) oprit activităţile a patru reţele de agenţi de informaţii şi a reţinut unsprezece agenţi ai serviciilor speciale ruseşti, dintre care trei au fost implicaţi în tentative de sabotaj şi atacuri teroriste asupra infrastructurilor critice, precizează SBU într-un comunicat de presă.

După cum informează biroul de presă al SBU, un agent rus al FSB, care intenţionase să arunce în aer un depozit de amoniac al întreprinderii ucrainene PJSC Severodonetsk Azot, a fost condamnat la zece ani de închisoare.

Potrivit Ukrinform.net, la momentul reţinerii acestuia, în vara acestui an, am precizat că persoana reţinută era un cetăţean ucrainean din oraşul Rovenky – aflat temporar sub ocupaţia separatiştilor pro-ruşi – din rândul aşa-numitei „miliţii populare LNR”, care din 2014, este implicată în acţiuni insurgente împotriva armatei ucrainene.

Persoana reţinută primise ca sarcină de la colaboratorii săi din FSB să arunce în aer două cisterne cu azotat de amoniu cu o capacitate de 3.500 de tone, aflate în incinta rafinăriei Severodonetsk Azot.

Alţi doi cetăţeni au fost condamnaţi la 12 ani de închisoare pentru participarea la un atac terorist din regiunea Donetsk, la îndemnul aşa-numitului „Centrul de Operaţiuni Speciale al Ministerului Securităţii Statului din Republica Populară Donetsk”.

 

Un colaborator al spionajului rusesc căuta informaţii clasificate despre sistemele de rachete antinavă “Neptun

Un alt agent FSB a fost reţinut în regiunea Luhansk, în luna mai. La momentul reţinerii acestuia, Serviciul Ucrainean de Securitate (SBU) a precizat că este vorba despre un rezident din Luhansk pe care serviciile ruseşti de informaţii l-au folosit drept colaborator şi informator pentru colectarea de informaţii clasificate despre sistemele moderne de rachete ucrainene, dar fără să menţioneze despre ce sisteme de rachete era interesat agentul FSB.
SBU a reveni asupra acestui subiect, menţionând în raportul său de activitate pe anul 2020 că agentul FSB, prins în luna mai, a încercat să predea părţii ruse date şi informaţii clasificate din domeniul apărării – tehnologii folosite pentru sistemul de rachete antinavă Neptun, dezvoltat de industria de apărare ucraineană.

În plus, ofiţerii Direcţiei de Contrainformaţii din cadrul SBU mai enumera printre reuşitele lor:

– o reţea rusă de spionaj deconspirată în luna august pe teritoriul Ucrainei. (SBU) a documentat şi deconspirat activităţile unei reţele informative ale Serviciului Federal de Securitate din Federaţia Rusă (FSB), care opera în regiunea Kherson, sub coordonarea unui fost angajat al administraţiei regionale. Cetăţeanul ucrainean, o femeie, ar fi primit sarcini privind culegerea de informaţii privind obiectivele militare şi personalul SBU. 

– o reţea de spionaj între un ofiţer al Forţelor Navale Ucrainene şi agenţi ai Serviciului Federal de Securitate din Federaţia Rusă (FSB). Ruşii erau interesaţi de moralul armatei ucrainene, de nivelul de finanţare, precum şi de anumiţi oficiali militari din structurile de comandă ale armatei ucrainene.

– arestarea unuia din generalii săi, acuzat de spionaj în beneficiul Rusiei. Valeri Şaitanov, general-maior în cadrul SBU, a fost acuzat că a spionat pentru Rusia încă dinainte de schimbarea puterii în Ucraina, în februarie 2014, când preşedintele ucrainean prorus de la acea vreme Viktor Ianukovici a fugit din ţară pe fondul protestelor EuroMaidan. El a transmis cu regularitate informaţii cu caracter secret către FSB, inclusiv date despre operaţiunile militare desfăşurate de armata ucrainean în Donbas.

SBU precizează că în total, în anul 2020, au fost iniţiate 288 de proceduri penale pentru infracţiuni împotriva securităţii naţionale. Printre acestea se numără: 76 au fost iniţiate pentru trădare, 50 – activităţi teroriste şi de sabotaj, 9 – încălcări ale integrităţii teritoriale şi inviolabilităţii Ucrainei, 4 – spionaj.

În cursul anului, 92 de condamnări au intrat în vigoare, inclusiv 30 sub acuzaţia de înaltă trădare şi 20 pentru activitate teroristă.

Direcţia de Contraspionaj a SBU a lucrat activ si în domeniul protecţiei secretelor de stat. În 111 cazuri, accesul la secrete de stat a fost restricţionat.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata