Statuile lui Abraham Lincoln și Theodore Roosevelt, dărâmate de protestatarii din Portland

0 120

Protestatarii din orașul american Portland au dărâmat duminică noaptea statuile foștilor președinți ai Statelor Unite Theodore Roosevelt și Abraham Lincoln într-o declarație de „furie” față de Ziua lui Columb, ABC News.

Organizatorii protestului au numit evenimentul „Ziua de furie a persoanelor indigene” drept răspuns la celebrarea luni în SUA a unei sărbători federale denumite după Cristofor Columb.

Activiștii indigeni afirmă că exploratorul din secolul XV care a descoperit Americile a declanșat un genocid împotriva locuitorilor indigeni care a durat secole.

Protestatarii au plasat lanțuri în jurul statuii lui Roosevelt și au aruncat vopsea roșie pe monument înainte de a începe să folosească o lampă de sudură pentru a distruge baza statuii. Mulțimea a dărâmat monumentul cu puțin timp înaintea orei 21.00.
Istoricii afirmă că Theodore Roosevelt, președinte între 1901 și 1909, și-a exprimat aversiunea față de indigenii americani, acesta afirmând odată că „nu aș merge într-atât de departe încât să spun că singurii indieni buni sunt indienii morți dar cred că e valabil în cazul a 9 din 10”.

Demonstranții și-au îndreptat apoi atenția asupra statuii lui Abraham Lincoln, președintele american care a abolit sclavia, și au scris cu vopsea „Dakota 38” pe aceasta, o referință la un grup de 38 de membri ai tribului Dakota a căror spânzurare a fost aprobată de Lincoln după ce aceștia au avut confruntări violente cu coloniștii din Minnesota.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata