„Statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei”. Alexandr Stoianoglo, despre schemele de la Metalferos și implicarea lui Plahotniuc

0 30

Statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei în urma unor scheme de corupție de la întreprinderea „Metalferos”. Aceste scheme erau realizate prin intermediul unor companii nerezidente, controlate de Vladimir Plahotniuc. Despre acest lucru a anunțat procurorul general, Alexandr Stoianogolo, în cadrul unui briefing de presă, astăzi, 20 august.

„Investigațiile au relevat că, pe parcursul mai multor ani, piața metalelor feroase a fost monopolizată, Î.S ”Metalferos” având conexiuni în activitate doar cu anumite companii, cu care au fost încheiate contracte de livrare a metalelor. Pe conturile acestor firme au fost transferate, în mediu, până la 280 de dolari per tonă. Sumele, ulterior, erau lichefiate în baza unor acte de achiziție a metalelor de la persoane fizice, preponderent din stânga Nistrului”, a declarat Stoianoglo.

Potrivit acestuia, în realitate, metalele erau procurate de la colectori din Republica Moldova, la un preț de circa 150 de dolari pentru o tonă, diferența fiind sustrasă de către învinuiți. În urma realizării acestei scheme, statul ar fi fost prejudiciat cu aproximativ 1,2 miliarde de lei.

Totodată, „ancheta a mai stabilit că, în lipsa unei justificări economice, în intervalul anilor 2012 – 2019, cetățeanul Plahotniuc ar fi organizat, prin intermediul companiilor nerezidente, al căror beneficiar efectiv era chiar el, exportul de metale feroase și neferoase către colectori specializați din Turcia, Austria, Olanda și Germania”.

Astfel, în baza unor contracte fictive, semnate între S.A „Metalferos” și reprezentanții firmelor nerezidente, dirijate și controlate de Plahotniuc, metalele erau achiziționate la un preț redus, iar mai apoi, revândute beneficiarilor finali, la un preț majorat cu 27 la sută.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata