Ștefan Gligor: ”Sistemul de persecutare politică nu a dispărut, doar așteaptă un nou stăpân”

0 206

Președintele ”Partidului Schimbării”, Ștefan Gligor, avocat și expert în politici publice, a fost invitatul lui Liviu Moraru la prima ediție a unui nou sezon al emisiunii ”Bucătărie Politică”, proiect realizat de GMC.

În debutul emisiunii, Gligor a menționat de ce trebuie ”de schimbat tot”. ”Nu există scuze pentru a nu ne implica. Nu mai există scuze de a ne implica. M-am implicat ani de zile, și acest lucru poate fi monitorizat și verificat. Avem puțini oameni care s-au implicat constant în acest proces. Schimbarea trebuie realizată la general, nu doar politic. Parcă l-am fugărit pe Plahotniuc, dar au trecut doi ani și înțelegem că nu l-am fugărit. Parcă l-am dat jos pe Dodon, dar parcă nu. Justiția a fost reformată decorativ-formal, aceleași elemente s-au schimbat cu locul. Procuratura s-a conservat în starea din perioada lui Plahotniuc. Sistemul de persecutare politică nu a dispărut, doar așteaptă un nou stăpân. Este important să nu admitem acest lucru.”

Tranșant, Gligor a menționat că ”Partidul Schimbării” nu are ”patronaj” și a explicat de ce teoriile din spațiul public precum că în spatele acestui partid ar sta unele influențe sunt doar declarații ale oamenilor care nu înțeleg esențele: ”Nu cedăm în favoarea nimănui. Din mers învățăm să facem politică. Să ne schimbăm haina de expertiză, analiză și reformă în haina de politicieni care să promoveze această reformă. Suntem un partid finanțat în alb de membrii noștri și donatorii din țară și din diaspora. Am creat 12 organizații teritoriale într-o perioadă de doar trei luni. Realizăm produs social-media analitic cu un grad înalt de expertiză cu ce dorim noi să facem cu Republica Moldova.”

Expertul în politici publice a vorbit despre profilul echipei sale și nu a ezitat să răspundă la întrebarea ”de ce această echipă nu s-a găsit în PAS și DA?”. ”Oamneii care fac parte din Partidul Schimbării au o altă abordare și viziune ce ține de reforme, politicile publice, felul de a face politică. Aceasta este o chestiune care ne deosebește foarte mult de alte partide. Vom veni cu multiple materiale analitice, profesioniste, în care vom explica cât de gravă este situația în Republica Moldova.”

Liderul ”Partidului Schimbării” a vorbit și despre viitoarele alegeri parlamentare și a procesului de schimbare a claselor politice, menționând că este necesară ”o majoritate integră, formată din oameni integri. Schimbarea cantitativă nu va aduce schimbarea calitativă. Noi ca societate suntem gata de a schimba o clasă politică pe alta, dar nu calitativ. Noi trebuie să înțelegem urgența de astăzi a Republicii Moldova, să înțelegem situația. PAS poartă responsabilitate pentru ceea ce va urma.” În contextul politicii parlamentare de mai departe, Gligor a explicat necesitatea unei coaliții pe baza unui program de guvernare, dacă formațiunea ajunge în Legislativ: ”Este nevoie de un acord de coaliție. Avem șapte capitole. Reforma politică, reforma justiției. Modelul de dezvoltare econimică. Sănătatea publică, protecția socială, educația. Societate informațională, guvernarea electronică. Dacă partenerul nostru politic este gata să facă un astfel de acord de coaliție, unde noi la subiect vorbim despre pachetele legislative pe care le aprobăm și identificarea surselor de finanțare a acestor proiecte, facem coaliție.”

Juristul a analizat și ultimele decizii ale Curții Constituționale, inclusiv cea de a da undă verde dizolvării Parlamentului: ”Curtea Constituțională este o instituție care examinează respectarea prevederilor Constituției, în primul rând, și faptul că CC s-a pronunțat în acest sens poate fi ca un temei și de practică pentru viitor. Hotărârile CC sunt obligatorii spre executare și pot deveni practică pentru viitor. Eu consideram că CC va merge pe un alt scenariu. Nu a fost preferat, s-a mers pe o altă opțiune, dar este de competența ”Curții” să decidă. Există un șir de hotărâri ale CC care nu se alinează foarte bine cu ultima decizie, dar o privește pe ”Curte”.”

Apariția pe scena competiției politice a formațiunii AUR, Gligor a lansat o întrebare retorică: ”Care este competiția cu Vlad Bilețchi?” și a continuat: ”Când spuneți AUR, pronunțați trei litere. Îl avem pe Dorin Chirtoacă, 12 ani primar, pe acest fond tocmai și Ion Ceban arată mai bine. Îl avem pe Valeriu Munteanu… Acesta este AUR în Republica Moldova. Sunteți gata să votați cu un așa partid? Trebuie să avem memorie lungă în politică. Unirea este un proiect mai mult de aspirații spirituale pentru cetățenii noștri, decât un proiect care are o fundație juridică la bază. Lichidarea unui stat și un proces de unificare cu România înseamnă un precedent tectonic la nivel internațional și în regiune. Trebuie să înțelegem că România este un stat membru NATO și UE, iar Republica Moldova este un stat care nu își controlează teritoriul.”

Cu referință la controversatul om de afaceri Veaceslav Platon, care în ultima perioadă participă inclusiv la anumite evenimente social-politice, Gligor a declarat că ”acesta ar trebui să ofere interviuri de la Penitenciarul 13, despre activitatea sa de câteva decenii în Moldova, deloc pozitivă pentru societate și economie, absolut dubioasă. Platon merită o investigație penală pe bune, din păcate prietenul lui Alexandru Stoianoglo nu este în stare să facă acest lucru. Acest sistem a degradat până la nu se mai poate. Schimbarea este necesară. Aceste afirmații pe care Platon le face sunt cu un scop politic clar. Este agentul socialiștilor și are sarcina de a denidra principalul partid de opoziție. Platon merită un singur lucru, precum îl merită Filat, Plahotniuc, Dodon, Greceanîi și alți oameni: un proces penal echitabil cu toate drepturile respectate, o sentință conform legii. Ei sunt sursa și cauza dezastrului din această țară. Ei au mult tupeu.”

Ștefan Gligor a explicat teoriile despre funcțiile cu privire la Procuratura Generală și Inspectoratul General de Poliție: ”Era acea perioadă de dualitate de putere. Am primit un telefon de la o persoană despre faptul că se pregătește arestarea a 12 politicieni și că există mandatele de arest. Eram la o televiziune, în pauza de publicitate. Am ieșit în culise și l-am telefonat pe domnul Năstase. I-am spus: Andrei, vorbește cu doamna Sandu și convocați un briefing și anunțați oamenii! Voi sunteți exponenții politici, noi societatea civilă. Este nevoie de mobilizare. Mi-a spus: Vino cu mine! Unde? La IGP! Care IGP, Andrei? Funcțiile sunt secundare, nu primare. Peste o zi a fost numit domnul Balan la IGP. Noi am cerut schimbări în MAI. Schimbări care nu au avut loc. Oamenii lui Plahotniuc au rămas în funcție. Am pus presiune pe Năstase să facă! El era marele eliberator. Într-o dimineață m-a invitat să discutăm despre concurs, candidați, impas… A încercat din nou să mă ademenească cu această funcție. Despre Procuratura Generală: Maxim ce puteam obține din acel concurs, era să fiu respins la Consiliul Superior al Procurorilor. Am rămas stupefiat despre cum a fost făcut acel concurs. Erau petiții, tenisiune imensă pentru mine.”

Printre bucate, vin și miros iscoditor, subiectele propuse spre discuție au fiert și s-au rumenit și mai mult, iar la final Ștefan Gligor a îndemnat cetățenii să voteze fiind informați.

Urmăriți ediția integrală accesând adresa următoare: https://newsin.md/category/emisiuni/bucataria-politica-cu-liviu-moraru/

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata