Stoianoglo anunță că a finalizat dosarul în care este vizată Victoriabank

0 70

Procurorul General Alexandru Stoianoglo susține că acuzatorii de stat au finalizat investigațiile în dosarul în care este implicată Victoriabank. Deși șeful PG nu spune denumirea băncii acesta precizează că recent a fost aplicat sechestru pe bunuri de peste 1,9 miliarde de lei.

„Rechizitoriul procurorului include 40 de file care include probatoriu despre implicarea unei bănci în furtul miliardului. Anterior s-a pus sechestru pe bunuri în valoare 1,9 miliarde de lei. Am încercat să analizez speculațiile privind protejarea investitorilor străini, mâna lui Platon și altele. Aceste speculații nu vin decât să creeze confuzie și să destabilizeze situația”, susține Stoianoglo.

Acesta a adăugat că pe atunci acționar la Victoriabank era o companie a fostului lider PDM Vladimir Plahotniuc și că anume el a fost beneficiarul unui episod din furtul miliardului.

Șeful PG mai spune că la moment „nimeni din figuranți nu conlucrează cu organele de drept și sunt speriați”. Stoianoglo acuză, totodată, că sistemul judecătoresc îngreunează mersul anchetei.

Alexandru Stoianoglo a explicat și schema de sustragerea a banilor de la BEM

„13 noiembrie 2014 – Guvernul Republicii Moldova decide ca toate creditele interbancare, care la acea dată constituia 222 milioane de lei, să fie recuperate instituțiilor financiare.
17 noiembrie 2014 – Ministerul Finanțelor acordă o garanție de stat cu privire la recuperarea banilor. După aprobarea deciziilor, una dintre bănci – a cărei acționară este compania afiliată lui Plahotniuc, în regim de urgență, în decurs de 5 zile, transferă pe conturile băncii falimentate – Banca de Economii, circa 2,3 miliarde de lei.
În realitate, însă, pe conturile Băncii de Economii sunt virate doar 1,2 miliarde de lei, datoria restantă, fiind generată prin metoda „carusel-ului” plasamentelor interbancare fictive. Adică, virarea sumelor pe conturile altor companii, care la rândul lor le plasau din nou la BEM.
Toate acțiunile respective aveau loc cu încălcarea flagrantă a legislației, în lipsa unor raționamente financiare și nu fără implicarea Băncii Naționale. Toate plasamentele financiare reale de pe conturile BEM erau transferate imediat pe conturile unor companii off-shore, după care erau sustrase.
Iar acum, esențialul, deja pe 28 noiembrie 2014, Banca Națională restituie circa 2,3 miliarde de lei pe conturile băncii comerciale, care mai devreme au fost plasate pe conturile BEM.”
La fel șeful PG a mai adăugat că au fost scurse, controlat, în presă, datele urmăririi penale – totul în favoarea și interesul figuranților și persoanelor cointeresate pe dosar. Discursul integral al Procuroului General îl puteţi citi aici.
În acest context amintim că în primăvara acestui an în presă au apărut mai multe înregistrări video cu raiderul Veaceslav Platon de la audierile în fața procurorilor inclusiv a șefului PG Alexandr Stoianoglo. În una din înregistrări Platon spune că ar „trebui de intrat la Victoriabank”, având în vedere că acționarul de drept din România – Banca Transilvania să fie lăsat fără pachetul de acțiuni.

După schema prezentată pe o tablă de Platon, o voce din sală asemănătoare cu cea a procurorului general Alexandr Stoianoglo spune că metoda este în stil banditesc iar raiderul îl contrazice și spune că este legal.

La capitolul Victoriabank și acțiunile Băncii Transilvania, Platon explică cum ar acționa ca statul să ia 40% din acțiunile băncii – acțiuni cumpărate de Banca Transilvania.

Asta este deja în stil banditesc Slava?, spune cineva din sală pe Platon, vocea căruia se aseamănă cu cea a procurorului General Alexandr Stoianoglo.

„Nu este în stil banditesc, este corect și este în limitele legii”, susține Platon.

Într-un mod batjocoritor, Platon mai lasă de înțeles că „ieșirile în stradă”, având în vedere proteste nu vor aduce niciun rezultat

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata