„Stoianoglo protejează interesele lui Platon”. Dumitru Alaiba îl acuză pe procurorul general că ar refuza să acționeze în limitele legii

0 86

Deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) Dumitru Alaiba îl acuză pe procurorul general Alexandr Stoianoglo că ar proteja interesele omului de afaceri Veaceslav Platon. Parlamentarul a publicat pe 11 decembrie, pe pagina sa de Facebook, răspunsul pe care l-a primit de la Procuratura Generală (PG) la sesizarea privind acțiunile judecătoarei Olesea Țurcan, scire sursa citată.

Alaiba a calificat drept „refuz de a acționa în limitele legii” răspunsul Procuraturii Generale, potrivit căruia, „nu există temeiuri rezonabile de a presupune că a fost comisă vreo infracțiune”.

„Criza de la Moldasig a erupt din cauza faptului că o judecătoare pe nume Olesea Țurcan a pronunțat o hotărâre de judecată vădit ilegală. Am cerut domnului Stoianoglo un lucru simplu și clar – în calitatea sa de membru din oficiu al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), să inițieze procedura de disciplinare a judecătoarei în cauză. Răspunsul este o lecție teoretică”, a scris deputatul PAS.

Parlamentarul dă de înțeles că răspunsul oferit de PG nu înseamnă decât un refuz.

„Această adunătură de filosofie juridică o calific drept refuz al procurorului general Stoianoglo de a acționa în limitele legii și a atribuțiilor pe care le are, inclusiv de membru al Consiliului Superior al Magistraturii. Această instituție există pentru a disciplina și sancționa judecătorii corupți sau incompetenți. Pentru asta CSM primește bani din taxele contribuabilului. CSM nu-și îndeplinește misiunea ani la rând. Pentru ce mai avem nevoie de acest CSM?”, a mai scris Alaiba.

Deputatul PAS îl acuză pe Stoianoglo că l-ar proteja pe Platon.

„Repet – este judecătoarea Olesea Țurcan a pronunțat o hotărâre vădit ilegală, iar Veaceslav Platon este beneficiarul acestei hotărâri. Flutură cu ea că ar fi proprietar legitim. Pătrunde abuziv în instituții de stat, bruscând paza. Concluzia care se impune de la sine – Stoianoglo protejează interesele lui Platon. Greșesc? Acțiunile, nu scrisorile cu scuze în loc de rezultate, să o demonstreze”, a conchis Alaiba.

Am solicitat un comentariu de la reprezentanții Procuraturii Generale privind aceste acuzații. Vom reveni cu detalii.

Amintim că, pe 19 noiembrie, Dumitru Alaiba a anunțat public că a expediat o sesizare la Procuratura Generală, prin intermediul căreia a denunțat faptul că judecătoarea Olesea Țurcan ar fi emis cu bună știință o încheiere care ar contravine legii. Datorită acestei decizii, omul de afaceri Veaceslav Platon ar fi ajuns să controleze 65% din acțiunile companiei Moldasig (în valoare de peste 45 mln de lei).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata