Stoltenberg, mesaj pentru Moscova: Nu Rusia decide dacă Ucraina va deveni stat membru al NATO

0 126

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, i-a cerut marţi Rusiei să-şi retragă trupele pe care le comasează la frontiera cu Ucraina

şi a subliniat că Alianţa Nord-Atlantică, nu Moscova, este cea care va decide dacă Ucraina va deveni membră a organizaţiei, informează Reuters.

,,În ultimele săptămâni Rusia a deplasat mii de trupe gata de luptă la frontierele Ucrainei, cea mai amplă comasare de trupe ruse de la anexarea ilegală a Crimeei

în 2014”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună cu ministrul de externe ucrainean Dmitro Kuleba, aflat în vizită la sediul NATO de la Bruxelles.

”Rusia trebuie să pună capăt acestei consolidări militare în interiorul şi în jurul Ucrainei, să renunţe la provocări şi să reducă imediat” tensiunile, a spus el.

 

Jens Stoltenberg a afirmat că Alianţa Nord-Atlantică, nu Moscova, va decide dacă Ucraina va adera la NATO

 

Le revine celor 30 de aliaţi din NATO să decidă când este pregătită Ucraina pentru a deveni membră. Nimeni altcineva nu are vreun drept de a încerca să intervină

sau să interfereze în acest proces. Rusia încearcă acum să restabilească un fel de sferă de influenţă unde ea încearcă să decidă ce pot face vecinii”,

a accentuat secretarul general al Alianţei, potrivit Agerpres.

De partea sa, şeful diplomaţiei ucrainene a insistat că NATO şi Occidentul trebuie să acţioneze rapid pentru a preveni o escaladare a violenţelor între Ucraina şi Rusia.

”La nivel operaţional, avem nevoie de măsuri care vor descuraja Rusia şi care vor limita intenţiile sale agresive.

Acest lucru ar putea fi … o nouă rundă de sancţiuni care ar putea creşte preţul agresiunii ruse”, a declarat Kuleba în aceeaşi conferinţă de presă.

”Acesta ar putea fi un sprijin direct menit să consolideze capacităţile de apărare ale Ucrainei. Întrucât ştim că Rusia nu precupeţeşte niciun efort pentru a împiedica ţări terţe să coopereze cu Ucraina în sectorul apărării. Rusia lucrează asiduu pentru a ne submina capacităţile de apărare”, a explicat demnitarul ucrainean.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata