Studiu: Copiii pot avea în același timp și virusul SARS-CoV-2, și anticorpi la noul coronavirus

0 88

Copiii pot avea în acelaşi timp atât anticorpi împotriva COVID-19, cât şi coronavirusul care provoacă această boală, potrivit unui studiu publicat de „Journal of Pedriatrics”. Cercetătorii încă nu au determinat dacă virusul care este prezent alături de anticorpi poate fi transmis şi altor persoane, acest aspect urmând să fie determinat într-o etapă ulterioară a studiului, scrie agenția EFE, preluată de Agerpres.

Nationwide Children’s Hospital din Statele Unite a efectuat acest studiu propunându-și inițial să determine perioada de care au nevoie pacienţii copii pentru a elimina virusul din organism şi momentul în care ei încep să producă anticorpi. Numai că ei au descoperit că „virusul şi anticorpii pot coexista la pacienţii tineri”.

Din cei 215 de pacienţi participanţi la studiu, 33 au fost supuşi unor teste atât pentru anticorpi, cât şi pentru infecţia COVID-19, iar în sângele a nouă dintre ei s-a detectat prezenţa anticorpilor, ulterior ei fiind testaţi pozitiv şi cu noul coronavirus, notează spitalul într-un comunicat.

Autoarea principală a cercetării, Burak Bahar, subliniază că în majoritatea bolilor provocate de virusuri, atunci când se detectează prezenţa anticorpilor, nu mai este detectat şi virusul. Dar în cazul infecţiei COVID-19 se remarcă ambele lucruri, ceea ce înseamnă că pacienţii copii au posibilitatea de a transmite virusul, chiar şi atunci când au dezvoltat anticorpi. De aceea, în următoarea fază a studiului se va verifica dacă virusul prezent alături de anticorpi poate fi transmis şi altor persoane, se arată în comunicat.

În cât timp se elimină virusul și apar anticorpii. Rezultatele variază

Cercetătorii au evaluat momentul eliminării virusului şi răspunsul imunologic şi au constatat că timpul mediu între pozitivitatea virală şi negativitate – când virusul deja nu poate fi detectat – a fost de 25 de zile.

Timpul mediu al prezenţei anticorpilor în sânge a fost cuprins între 18 zile şi de 36 de zile pentru atingerea nivelurilor adecvate de anticorpi neutralizanţi, foarte importanţi pentru a proteja o persoană de o nouă infectare cu acelaşi virus, adaugă comunicatul.

Studiul a fost realizat pe un număr 6.369 de copii, cărora li s-au făcut teste pentru depistarea virusului SARS-CoV-2, şi 215 pacienţi care au fost supuşi unor teste pentru anticorpi în acest spital, în perioada 13 martie – 21 iunie.

Cercetătorii au mai constatat că pacienţii cu vârste între şase şi 15 ani au avut nevoie de mai mult timp pentru a elimina virusul (în medie 32 de zile) comparativ cu cei cu vârste cuprinse între 16 şi 22 ani (18 zile).

De asemenea, cercetătorii au constatat că fetele din grupul de vârstă 6 -15 ani au avut nevoie de mai mult timp pentru a elimina virusul decât băieţii (o medie de 44 de zile în comparaţie cu o medie de 25,5 zile).

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata