Țara arde iar baba se piaptănă

0 355

Candidatul la funcția de Președinte al Republicii Moldova, Igor Dodon, după ce definitiv a pierdut legătura cu realitate, practic complet s-a scufundat în esoterie și misticism al guvernării sale. Dar inițial, când el sugera despre guvernarea sa fiind o providență devină, atunci cu cât mai aproape este ziua alegerilor – cu atât mai ”tradiționale” devin trucurile șefului de stat.

 

”Sunt convins, că vom câștiga alegerile. Bunica din Etulia știe să ghicească în ouă. Nu cunosc ce fel de prezicere este, dar a spus că voi câștiga din primul tur. Cred că e mai bine din prima pentru a nu suportăm cheltuieli suplimentare”, – a declarat Dodon la o întâlnire cu alegătorii. De la început Dodon a vorbit puțin bâlbâit, pentru că a avut o mare dorință să accentuieze rezultatele tuturor sondajelor de opinii în care el câștigă, dar i-a stat frică că poate să sperie norocul și a declarat – ”probabil vom câștiga”. Și drept dovadă a povestit despre ”ghicitul în ouă” de la bunica din Etulia.

 

Președintele țării și ”ghicitul în ouă” – ce poate fi mai inadecvat, mai ales dacă vom reporta această istorie asupra unui lider altui stat din lume?

 

Dar, în primul rând, ar vrea să credem că ”ghicitul” nu a avut loc cu ”oule” lui Dodon, fiind prea ieșit din comun chiar și pentru extravagantul lider moldovenesc. Precum Igor Dodon este stăpânit de complexe până peste cap – el mereu trebuie să dea dovadă de bărbăție și curaj, ceea ce ne oferă o probabilitate că ”ghicitul” a avut loc nemijlocit la prezența pacientului.

 

Și deloc n-ar fi rău lui Dodon să încerce ”ghicitul în culioace”. Aceasta este încă o tradiție populară credibilă în ultimul timp. La cine a venit d-l Plahotniuc și a înmânat ”culiocul” – acel inițial va avea bucurie și fericire, iar apoi poate ajunge și după gratii. De obicei ”în culioace ghicesc” procurorii, dar orice lucru este bun la timpul lui. Interesant dacă ”oule sorții” al  lui Dodon au arătat în care parte vor fi răsucite în caz când el va continua să-și comporte ca un oligarh atotputernic? Poporul, față de care Dodon nu prea adevărat încearcă să demonstreze apropierea sa, a ajuns la o supărare extremă.

Putem aminti cum Dodon în deplină libertate venea cu limuzina prezidențială pe un câmp arat. Cum foarte modest se odihnea cu toată familia în țările exotice, în cele mai luxoase hoteluri și a reușit să stabilească un nou record pentru numărul total de concedii în timpul singurului mandat printre toți ex-președinți al țării. Cum cu sentimentul profund și lacrimi a vorbit despre insuficiența investițiilor în agricultură și medicină, șezând în propriul oficiul de câteva zeci milioane de euro. Dodon, cum s-a dovedit, este același Plahotniuc – aceleași ”oule bunicii din Etulia” doar că privite din altă parte. Anterior această diferență n-a fost atât de evidentă, din cauză că la acel moment politicianul businessman din Partidul Democrat s-a aflat în Moldova, iar cu plecarea lui lumina tuturor reflectoarelor și toată atenția s-a îndreptat spre Dodon. Și aere de vedetă a lovit pe președintele direct în zona coroanei a capului. De atunci nu mai era nevoie să se prefacă că este un politician pentru popor, el a eliberat toate complexele sale acumulate și s-a bucurat de puterea proprie. Neîndeplinind nici măcar jumătate din ceea ce a promis, Dodon meditează cum va fi marcat pe paginile manualelor de istorie. Dar de scris trebuie astfel – este primul președinte, căruia au ghicit în ouă. Este ceva ieșit din comun. Și cu siguranță va fi amintit.

 

Nu e de mirare, dacă se va dovedi, că lui ministru Dodon, care câțiva ani a avut ca obligația  dezvoltarea al economiei Moldovei, la luarea deciziilor de asemenea ajutau ghicitoarele populare. Spre exemplu, ghicitul în zațul plăților cash. Altfel cum a ajuns acest om oficial să fie proprietarul unei asemenea averi: caselor, autoturismelor de lux, gadget-urilor, hainelor brand – pentru că în afara de salariul destul de modest el n-a avut nimic, doar pe soția și copii. De fapt există o justificare, când Dodon vorbește despre averea sa – aceasta este, de obicei, ajutorul părinților săi. Dar când îl întreabă, cum pe maica sa sunt înregistrate o mulțime de loturi de pământ – atunci deja e vorba de ajutorul copiilor. Așa de ciudată iesă economia familiei.

 

Încercând să pară mai aproape de poporul său, Dodon riscă să fie mai aproape și de instituția medicală specializată. Și nu e de glumă. Șeful statului, la care rolul experților-sociologi îl îndeplinesc bunicii din Etulia ghicind în ouă – este doar vârful aisbergului. Atunci pentru apărare și securitate a statului la acest individ ar trebuie să răspundă bunicul din Pepeni, care știe a servi băuturi tari din cot ca la cazaci, iar pentru dezvoltarea socială a Moldovei – mătușa din Pleșeni, care cel mai bine știe de a coace plăcinte gustoase, etc.

 

De unde oare să apară bunul-simț la putere, când președintele nu are nevoie de el totalmente? La Vlad Plahotniuc existau probleme enorme cu conducerea Moldovei, dar și el a fost un amator de esoterie și a unor psihologi care-l consultau mereu pe diferite întrebări, dar la sfârșit au fost exilați.

 

Dodon, după careva considerentele lui, are nevoie de a ne convinge pe toți că el va câștiga alegerile din primul tur, iar turul doi pentru el – este ceva rău și blestemat. Acest lucru el explică în primul rând, prin rezultatul ghicitului în ouă de la bunica din Etulia, iar, în al doilea rând, că vrea să economisească bani publici. Dar când combinăm împreună cele două circumstanțe sus-menționate, atunci se sugerează o concluzie, că chiar și bunica din Etulia care ghicește în ouă are toate șanse să fie un manager mult mai înțelept. Dar dacă e vorba de economisire, atunci nu există o varianta mai sigură decât să economisim anume pe Dodon. În același timp, dacă Dodon va fi suspendat de la putere și politică, atunci numai schemele corupte destrămate vor aduce bani suplimentari în trezorăria statului. Și acest lucru poate confirma oricare cetățean – la bunica din Etulia care ghicește în ouă nu te duce.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata