Teleradio-Moldova a trecut sub controlul PAS! Controversatele modificări, votate în câteva minute minute de majoritatea parlamentară

0 37

Deputații PAS au votat, în lectură finală, modificările la Codul serviciilor media audiovizuale, care prevede trecerea companiei Teleradio-Moldova sub control parlamentar. Asta înseamnă că directorul general al TRM nu va mai fi ales prin concurs, ci numit de Parlament, la propunerea Consiliului de supraveghere și dezvoltare.

Mai mult, directorul TRM va putea fi demis de către parlamentari „în urma constatării executării necorespunzătoare sau a neexecutării atribuțiilor sale”. De asemenea, parlamentarii propun ca mandatul actualilor membri ai CS, al directorului general și adjuncților TRM să înceteze de drept la data intrării în vigoare a inițiativei. În document mai este precizat că mandatele actualilor membri ai Consiliului de supraveghere, al directorului general al Companiei „Teleradio-Moldova” și al directorilor generali-adjuncți va înceta la data intrării în vigoare a proiectului de lege.

Proiectul PAS, criticat dur de CA și CNA

Proiectul de lege a fost criticat dur de Consiliul Audiovizualului și Centrul Național Anticorupție (CNA). Președintele CA, Ala Ursu-Antoci, a numit intenția guvernării drept o decizie prin care „se atentează foarte grav la mass-media din Republica Moldova”. Acesta a fost susținută și de alți membri ai Consiliului care consideră inițiativa deputaților PAS drept una prin care s-ar încerca instaurarea „unei cenzuri ideologice și politice”.

Critici asupra proiectului de lege au răsunat și din partea CNA, care, în avizul său asupra proiectului de lege, a menționat că „amendamentele propuse nu corelează cu standardele anticorupție naționale și internaționale”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata