Testele rapide la COVID-19 au fost distribuite în spitale şi policlinici

0 16

Cei care au simptome de coronavirus sau au aflat că cineva din familie sau persoane cu care a interacţionat a fost confirmat pozitiv, pot face testul rapid. Acesta este gratuit şi este deja disponibil în spitalele şi policlinicile din ţară.
Rezultatele sunt gata în 15 minute şi oferă o veridicitate de peste 90 la sută.

În ultimele zile, 100 de mii de astfel de teste au fost distribuite instituțiilor medicale. Acestea au fost achiziționate în cadrul unui proiect finanţat de Banca Mondială. În jur de 5 mii au ajuns şi la Centrul Medicilor de Familie Nr. 5 din sectorul Buiucani al Capitalei, unde din cei 20 de pacienţi testaţi, opt au primit rezultat pozitiv.

Ludmila Rîmbu, şef Secţie medicină de familie, AMT Buiucani:“I se prelevează din nazofaringe o probă. Rezultatul testului se dă în 15-20 de minute, pacientul aşteaptă rezultatul testului. În cazul în când repetat testul o să fie negativ, dar persistă simptomatologia, atunci vom efectua testul PCR”.

Medicul de familie este cel care determină dacă persoana este eligibilă pentru a face testul.

Ludmila Rîmbu, şef Secţie medicină de familie, AMT Buiucani:“Pacientul trebuie să fie în primele cinci zile de boală şi este de dorit să nu fi administrat anterior preparate antivirale. Pacienţii care au fost în contact cu persoane confirmate cu Covid 19 sunt eligibile pentru testarea la testul rapid, chiar dacă nu au simptome”.

Medicii speră că testarea rapidă va spori capacitatea de gestionare a cazurilor de infectare cu noul coronavirus şi va scade din presiunea imensă pusă pe umerii laboratoarelor.

Ludmila Rîmbu, şef Secţie medicină de familie, AMT Buiucani:“Sigur o să fie un număr mai mare de cazuri depistate. Este un test veridic, care ne ajută să luăm decizii în conduita tratamentului”.

În următoarele săptămâni, vor fi livrate încă 200 de mii de teste rapide instituţiilor medicale din ţară. Aceste au început să fie efectuate din 18 martie, iar până acum au fost făcute 196.

sursa: publika.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata