Transportare organizată a alegătorilor la Rezina și Copanca, Promo-Lex

0 71

Două cazuri de transportare organizată a alegătorilor în regiunea transnistreană, mai exact în Copanca și Rezina, au fost raportate de observatorii Promo-Lex, de la deschiderea secțiilor de votare. Declarația a fost făcută de Nicolae Panfil, director de Promo-LEX, într-un briefing de presă, transmite IPN.

De asemenea, observatorii au raportat opt cazuri de filmare sau fotografiere a buletinului de vot și două incidente de nerespectare a măsurilor anti-COVID-19.

În general, secțiile de votare s-au deschis la timp – 86% dintre ele. Unele secții e votare s-au deschis cu un minut-două mai devreme sau mai târziu.

În circa 6% din secțiile de votare nu se respectă triajul în scopul prevenirii COVID-19, iar în patru cazuri observatorilor Promo-Lex li s-a restricționat accesul sau observarea liberă în secțiile de votare.

În șase cazuri au fost înregistrate întreruperi ale operațiunilor de filmare în secțiile de votare, în mare parte din cauza defecțiunilor tehnice. În 16 cazuri au fost identificate afișaje în perimetrul a 100 de metri de la secția de votare.

În șapte cazuri sigilarea urmelor de vot nu a fost respectată întocmai, potrivit regulilor trebuie să fie patru sigilii. De asemenea, s-au atestat două cazuri de defecțiuni ale SIAS Alegeri, în mare parte din cauza lipsei internetului. Votare nejustificată în grup – 3 cazuri și la o secție de votare nu era nicio inscripție cu privire la secțiile de votare.

Promo-LEX are 600 de observatorii statici în secțiile de votare din țară. 160 de observatori la nivel național sunt împărțiți în grupe mobile, care merg la secțiile de votare neincluse în eșantion. 41 de observatori statici sunt în regiunea transnistreană. Misiunea de Observare are și observatori peste hotare.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata