Un bărbat a plantat de unul singur o pădure întreagă. Sătenii îl credeau nebun, dar după 24 de ani au scăpat de secetă

0 580

Un bărbat din Indonezia, supranumit „războinicul eco”, a reîmpădurit de unul singur dealurile din zona în care trăiește, în 24 de ani.

Deși localnicii l-au considerat nebun, Sadiman a salvat de unul singur de la secetă mai multe sate, scrie Reuters.

„Mbah”, sau „bunicul”, așa cum îi spun localnicii bărbatului de 69 de ani, a lucrat neîncetat timp de 24 de ani

pentru a planta copaci pe dealurile din centrul provinciei Java, după oamenii au dat foc pădurilor pentru a le transforma în teren agricol.

„M-am gândit că dacă nu plantez arbori, întreaga zonă va deveni uscată. Din experiența mea, copacii banian (specie de smochin) și ficușii pot reține multă apă”,

a explicat Sadiman.

Bărbatul a împădurit o zonă de cel puțin 250 de hectare, plantând peste 11.000 de copaci.

Rădăcinile lungi ale copacilor banian și ale ficușilor ajută la reținerea apelor subterane și la prevenirea eroziunii solului.

Datorită eforturilor sale, s-au format izvoare acolo unde odinioară existau doar terenuri sterpe și aride. Oamenii au acum apă la robinet și pentru irigarea fermelor.

Cu toate acestea, la început, puțini localnici i-au apreciat munca.

„Oamenii au râs de mine pentru că am adus semințe de banian în sat. S-au simțit neliniștiți deoarece credeau că există spirite în acești copaci”, a adăugat Sadiman

„Oamenii credeau că e nebun, dar uitați-vă acum la rezultate. A adus apă curată pentru oamenii din mai multe sate”, a declarat un localnic.

Ca să facă rost de bani pentru împădurirea zonei, bărbatul a plantat cuișoare și jackfruit pe care apoi le-a vândut.

Din cauză că în zonă ploua foarte rar, fermierii recoltau o singură dată pe an. Acum, datorită lui Sadiman, oamenii recoltează de două sau chiar de trei ori pe an.

„Sper că oamenii de aici vor avea o viață prosperă și vor trăi fericiți. Și să nu ardă din nou pădurea”, a adăugat Sadiman

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata