Un lac antarctic uriaș a dispărut în doar 3 zile. Explicațiile oamenilor de știință

0 85

Oamenii de știință, care au realizat un studiu în Antarctica, au descoperit că a dispărut un lac uriaș cu 750 de milioane metri cubi de apă. Chiar dacă acesta avea o suprafață de aproximativ 60 de kilometri pătrați, el nu s-a mai regăsit în regiunea calotei de gheață Amery Shelf.

Analiza cercetătorilor, care a fost publicată în revista Geophysical Research Letters, descrie cum o cantitate gigantică de apă s-a scurs printr-o crevasa și a ajuns în ocean, scrie The Sun.

Acest volum pierdut al lacului reprezintă mai mult decât toată apa din portul Sydney, Australia. Experții s-au folosit și de imaginile luate din satelit de NASA, din zona respectivă.

„Credem că greutatea apei acumulate în acest lac adânc a deschis o fisură în raftul de gheață de sub lac, un proces cunoscut sub numele de hidrofractură, provocând scurgerea apei”, a declarat autorul principal al studiului, Roland Warner.

Există o mare îngrijorare în rândul cercetătorilor în privința schimbărilor climatice globale, ceea ce ar determina pierderea unei mari cantități de gheață din Antarctica, lucru care ar duce la creșterea nivelului apei din oceane.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata