Va rămâne sau nu Chicu să asigure interimatul funcției de premier? Chicu: „Voi avea o întrevedere cu Maia Sandu”

0 91

Prim-ministrul în exercițiu, Ion Chicu, anunță că deocamdată nu a luat o decizie dacă rămâne să asigure interimatul funcției de premier sau nu.

Decizie în acest sens va fi luată mâine după învestirea în funcția de președinte a Maiei Sandu și după întrevederea cu președinta aleasă.

Declarațiile au fost făcute miercuri, 23 decembrie, de către Ion Chicu în cadrul emisiunii Politica Nataliei Morari de la Tv8.

Ion Chicu, prim-ministru în exercițiu: „Mâine voi avea o întrevedere cu Maia Sandu și după o să am discuții cu colegii din minister și o să anunț ce o să fac.

Eu cred că o parte o să plece. Eu mi-am dat demisia, asta nu înseamnă că vom avea alegeri parlamentare anticipate.

Despre dizolvarea Parlamentului eu am vorbit în septembrie, atunci când i-am văzut că au revenit bronzați.”

Premierul Ion Chicu și-a dat demisia, astăzi, cu tot cu Cabinetul său de Miniștri. Anunțul a fost făcut cu doar câteva ore înainte de ședința Parlamentului,

la care urma să fie examinată moțiunea de cenzură, înaintată de deputații PAS. Astfel, ședința a fost amânată, iar premierul în exercițiu speră cât mai curând

să aibă o întrevedere cu Maia Sandu, pentru a discuta despre ceea ce urmează. La rândul său, președintele Igor Dodon a promis că perioada următoare

va fi una interesantă.

Demisia Guvernului a fost o decizie mult așteptată de către fracțiunile parlamentare din opoziție. Cei de la PAS, spre exemplu, s-au bucurat de plecarea Guvernului Chicu, deoarece, potrivit lor, acest lucru deschide cea mai scurtă cale spre dizolvarea Parlamentului actual și declanșarea alegerilor anticipate.

În schimb, deputații de la Platforma Pentru Moldova declară că premierul are o atitudine iresponsabilă, întrucât, pe fundalul pandemiei, lasă cetățenii în instabilitate,

în plină iarnă.

Potrivit Legislației, după anunțarea demisiei, Cabinetul de miniștri va fi în exercițiu până la depunerea jurământului de către membrii noului Guvern.

În această perioadă, Guvernul va îndeplini doar funcții de administrare a treburilor publice și nu poate lua decizii ce țin de politica externă sau veni cu inițiative legislative. Între timp, președintele țării este obligat să inițieze consultări cu fracțiunile parlamentare, pentru formarea unui nou Guvern.

După consultarea deputaților, președintele desemnează un candidat pentru funcția de premier.

Termenul limită pentru investirea noului Cabinet de miniștri este de trei luni. Dacă în această perioadă nu este votat Guvernul,

Parlamentul este dizolvat și se anunță alegeri parlamentare anticipate care, potrivit unor calcule, pot avea loc nu mai devreme de lunile mai-iunie.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata