Veaceslav Ioniţă: De ce s-a apreciat valuta naţională a Republicii Moldova în 2020

0 107

Leul moldovenesc, în acest an, s-a apreciat considerabil faţă de valutele principalilor parteneri comerciali ai Republicii Moldova. Astfel, de la începutul anului, leul s-a apreciat faţă de coşul valutar IVM-10 cu aproape 5%, iar faţă de valutele regionale, aprecierea este mult mai mare, variind de la 20% faţă de rubla rusească şi până la 23,3% faţă de lira lurcească. Este concluzia la care a ajuns expertul în politici economice al Institutului pentru Dezvoltare şi Iniţiative Sociale (IDIS) „Viitorul”, Veaceslav Ioniţă.

Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, aprecierea leului este benefică pentru populaţie, deoarece avem o temperare a creşterii de preţuri, ceea ce în condiţii de criză chiar este un colac de salvare pentru cei mai săraci. Dar spune economistul, un leu puternic afectează enorm producătorul autohton. Astfel, ei suportă pierderi enorme şi pierd pieţele de desfacere, atât în ţară cât şi peste hotare. Datorită cursului valutar, producţia noastră este mai scumpă decât producţia din Turcia şi Ucraina, cu peste 20%, ceea ce face ca piaţa autohtonă să fie suprasaturată cu producţie de import.

Pe de altă parte, un leu puternic aduce pierderi enorme exportatorilor, în special celor care exportă în Rusia producţie agricolă. Aceştia pierd în acest an 20% din veniturile lor din cauza cursului valutar. În condiţii de criză economică şi secetă, cursul valutar puternic este a treia lovitură primită de ei.

În consecinţă, explică expertul, avem o situaţie fără precedent în istoria Republicii Moldova, când politicienii solicită public deprecierea valutei. „Noi am avut zeci de intervenţii ale politicienilor şi presiuni asupra Băncii Naţionale, însă, toate de până acum s-au referit strict la faptul că leul moldovenesc se deprecia puternic. Iar, în prezent avem pentru prima dată când politicienii presează BNM pentru faptul că leul moldovenesc se apreciază”, susţine Veaceslav Ioniţă.

Potrivit economistului, trebuie de menţionat faptul că BNM a intervenit constant în ultimele luni pe piaţa valutară, procurând zeci de milioane de dolari lunar, pentru a nu permite apreciarea şi mai puternică a leului moldovenesc. Dacă BNM nu intervinea, susţine expertul, leul moldovenesc ar fi fost în prezent mult mai puternic. Totodată, datorită acestor intervenţii, rezervele valutare ale ţării au crescut cel mai rapid din istoria ţării cu câte 3,8 milioane de dolari zilnic timp de 140 de zile şi au ajuns la 3,4 miliarde de dolari.

Veaceslav Ioniţă susţine că sunt câteva cauze care au dus la aprecierea leului moldovenesc. Cererea de valută pe piaţa valutară, timp de un an, a scăzut cu 200 de milioane de dolari, de la 2,26 miliarde de dolari în iulie 2019  la 2,06 miliarde de dolari în iulie 2020. Scădere, determinată în cea mai mare parte de scăderea importurilor.

De notat că în primele şapte luni ale anului trecut, importurile au constituit 3,3 miliarde de dolari, iar în acest an ele au scăzut până la 2,9 miliarde de dolari, cea ce însemnă o scădere de peste 400 de milioane de dolari. Scăderea fost determinată de scăderea preţului la resursele energetice şi reducerea consumului populaţiei. Primul factor este pozitiv, deoarece preţurile mici la resursele energetice ne permite să facem economii de valută, iar al doilea factor este aparent negativ. Însă, faptul că noi consumăm mai puţin înseamnă că ne balansăm consumul cu veniturile. Respectiv această reducere a importurilor a îmbunătăţit parţial balanţa comercială a Republicii Moldova şi a scăzut puternic cererea de valută şi ca rezultat a contribuit la aprecierea leului.

De asemenea, spune economistul, în perioada aprilie-iunie, portofoliul de credite bancare a suferit o modificare fără precedent în istoria Republicii Moldova. Creditele în valută au scăzut cu un miliard de lei, iar creditele în lei au înregistrat o creştere de un miliard de lei. Astfel, portofoliul creditelor bancare în luna iulie a ajuns la 42 de miliarde de lei, similar cu cel din luna martie. Însă, structura lui s-a schimbat esenţial. A avut loc o conversie a creditelor luate în valută la credite luate în lei. Aceasta de datorează creşterii portofoliului de credite al persoanelor fizice, care nu au dreptul să se crediteze în valută şi atractivităţii mai mare a creditelor în lei, faţă de cele în valută.
Potrivit lui Veaceslav Ioniţă, comerţul nostru extern, în perioada de criză, a devenit mai echilibrat, cea ce este benefic pentru economie şi Balanţa de Plăţi a Republicii Moldova. La fel, economia noastră trece de la economia în valută la economia în lei. BNM a întreprins mai multe acţiuni pentru a descuraja dolarizarea economiei. Primul rezultat este ponderea fără precedent, de 70% a creditelor în lei, în totalul creditelor bancare.

Expertul menţionează că BNM trebuie să atragă atenţie mai mare la interesele producătorilor autohtoni, iar cursul valutar este un instrument puternic pentru creşterea competitivităţii economiei locale. Expertul recomandă Băncii Naţionale, pe termen scurt să intervină şi mai activ pe piaţa valutară, dar să nu uite de obiectivele sale de bază: temperarea creşterii preţurilor şi trecerea de la economie naţională bazată pe valută, la economie naţională bazată pe leul moldovenesc.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata