Verdict dur din partea experților. De ce un vaccin anti-COVID nu va duce automat la sfârșitul pandemiei

0 196

La nivelul întregii planete, doar unul din 10 oameni va fi protejat împotriva COVID-19 în primul an după dezvoltarea unui vaccin, spun experții de la Imperial College London.

O analiză a capacității globale de producție a unui vaccin anti-COVID arată că mai puțin de două miliarde de doze ar putea fi livrate în anul 2021, în condițiile în care un vaccin ar primi undă verde în primele luni, transmite SkyNews.

În contextul în care șapte din cele opt vaccinuri aflate în prezent în ultima fază de testare necesită efectuarea a două doze pentru fiecare persoană, calculele cercetătorilor arată că doar aproximativ 12% din populația de 7,8 miliarde de oameni a globului va fi imunizată.

Cleo Kontoravdi, profesor asociat de inginerie chimică la Imperial College din Londra, a declarat că „trebuie să fim clari că în primă instanță nu toată lumea va avea acces la vaccin. Nu avem această capacitate de producție”.

Analiza realizată de Coalition for Epidemic Preparedness Innovations arată că mai puțin de jumătate din populația lumii ar putea fi protejată până la sfârșitul anului 2022.

Acest lucru ar putea însemna că restricțiile de călătorie și distanțarea socială vor fi în continuare necesare pentru anii următori, cu excepția cazului în care va fi descoperită o metodă prin care să se accelereze capacitatea de producție a vaccinului.

La nivel mondial, de la descoperirea noului coronavirus în Wuhan, la finalul anului trecut, au fost înregistrate peste 30,5 milioane de cazuri şi mai mult de 950.000 de decese, potrivit datelor Universităţii Johns Hopkins.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata