Vicepremierul Andrei Spînu va avea miercuri, la Sankt Petersburg, o întrevedere cu şeful Gazprom, Alexey Miller

0 42

Vicepremierul Andrei Spînu, ministru al Infrastructurii și Dezvoltării Regionale se va întâlni, miercuri, 27 octombrie, în Rusia, cu șeful companiei Gazprom, Alexei Miller. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă. Spînu a mai menționat că autoritățile de la Chișinău își doresc desfășurarea unui audit cu privire la datoria acumulată față de Gazprom.

„După discuția de la Moscova, noi rămânem în continuare în comunicare cu Gazpromul. Discuțiile sunt dificile, însă miercuri voi avea o nouă discuție la Sankt Petersburg cu Miller, în care vom continua subiectele din agenda care a fost discutată și la Moscova. Noi suntem deschiși și corecți. Înțelegem discutația extrem de dificilă de pe piața internațională a gazelor naturale și explozia prețurilor în toată Europa. Vom merge în fața cetățenilor doar cu un acord care să fie și în interesul nostru”, a declarat Spînu.

Ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a menționat că va discuta cu Alexei Miller inclusiv despre datoria comercială, care s-a acumulat începând cu anul 1994 între Moldovagaz și grupul de companii Gazprom.

„Avem nevoie de un audit independent, care să ne confirme această datorie, înainte de a putea semna orice fel de angajamente”, a menționat Spînu.

Un alt subiecte care urmează a fi discutat la Sankt Petersburg este prețul la gaze pentru anul viitor.

„Noi ne dorim un preț corect, bazat pe o formulă similară celor oferite și altor state cu care Gazprom a semnat contracte pe termen lung în perioada recentă. Noi am mers cu mai multe opțiuni, una dintre ele fiind prețul la burse pentru contracte anuale sau o formulă mixtă, care să ia în calcul atât prețul la bursă a gazului, cât și cotația petrolului. Miercuri voi merge să continui discuția pornind de la aceste propuneri”, a adăugat Spînu.

Vicepremierul Andrei Spînu a menționat că Gazpromul a propus o reducere de 25% pentru gazul furnizat în Moldova, „în anumite condiții”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata