VIDEO | Oamenii de știință au recuperat cel mai vechi ADN din dinţii unor mamuţi siberieni

0 18

Oamenii de știință au recuperat cel mai vechi ADN secvențiat vreodată, din molarii mamuților, care au cutreierat nord-estul Siberiei cu 1,2 milioane de ani în urmă, transmite Reuters.

Cercetătorii spun că au recuperat şi au secvenţiat ADN din rămăşiţele a trei mamuţi – verişori ai elefantului,

care erau printre cele mai mari mamifere care au dominat peisajul epocii glaciare – îngropate în permafrost, un strat care contribuie la conservarea materialului genetic.

Deşi acele rămăşiţe au fost descoperite începând din anii 1970, savanţii au avut nevoie de noi metode ştiinţifice pentru a extrage ADN-ul.

Cel mai „bătrân” dintre cele trei exemplare, descoperit în apropiere de râul Krestovka, are o vârstă de aproximativ 1,2 milioane de ani.

Un altul, găsit lângă râul Adycha, are între 1 milion şi 1,2 milioane de ani. Al treilea, descoperit lângă râul Chukochya, are o vechime de 700.000 de ani.

„Este vorba, de departe, despre cel mai vechi ADN recuperat vreodată”, a declarat expertul în genetică evolutivă Love Dalen, de la Centrul de Paleogenetică din Suedia, coordonatorul acestui studiu publicat în revista Nature.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata