VIDEO | Reacția unui soldat din Nagorno-Karabah care s-a întors acasă după 28 de ani

0 256

Un soldat azer s-a întors în orașul în care a copilărit, Shusha, la 28 de ani de când a fost nevoit să îl părăsească din cauza conflictului armeano-azer din Nagorno-Karabah, relatează cotidianul turc Hurriyet.

Armata azeră a eliberat în urmă cu o săptămână teritoriile ocupate de armeni din Nagorno-Karabah, printre care se numără și oraşul strategic Shusha, după 44 de zile de lupte.

La scurt timp după încheierea conflictului, un soldat azer s-a întors în Shusha, după 28 de ani în care nu și-a mai văzut locurile în care a copilărit. Acesta a descoperit însă, cu tristețe, că locuința a fost complet distrusă, iar zona arată acum complet diferit de cum o lăsase.

“Uită-te la casa mea. Uită-te la cartierul nostru. A fost o școală aici. Aceasta este grădina noastră și peretele grădinii a fost spulberat. Au distrus ușa casei. A venit proprietarul acestei case. Eu sunt proprietarul acestei case”, a spus soldatul, în timp ce filma ruinele cartierului în care a copilărit.

Soldatul azer și-a amintit cum arăta zona respectivă în urmă cu mai bine de 28 de ani, înainte so ă părăsească.

“Bunicii mei locuiau aici, noi aveam o scară aici și el mergea la casa noastră. Acum casa mea este complet distrusă. Aici era o chiuvetă, doar ce o pusesem”, a mai spus militarul.

Shusha este un oraș cu importanță strategică, dată de situarea sa pe un platou la o altitudine de circa 1.400 de metri, care domină valea în care se află capitala provinciei Nagorno-Karabah, Stepanakert. Mai mult, prin Shusha trece una dintre şoselele care unesc Stepanakertul cu Armenia şi prin care trupele armene din enclavă primesc ajutor militar din partea Erevanului.

Nagorno-Karabah, teritoriu azer locuit majoritar de armeni, s-a separat de Azerbaidjan, de unde a rezultat la începutul anilor ’90 un război soldat cu circa 30.000 de morţi. Ostilităţile aflate acum în desfăşurare şi începute pe 27 septembrie sunt cele mai grave după anul 1994. După aproape 30 de ani de impas diplomatic, preşedintele azer Ilham Aliev a promis că va prelua pe cale militară controlul asupra regiunii separatiste.

Armenia și Azerbaijan au semnat marți un acord de pace, cu medierea lui Vladimir Putin.Rusia a trimis în Nagorno-Karabah o parte din cei 1.960 de soldaţi care vor forma contingentul de menţinere a păcii prevăzut în acest document, negociat fără participarea Statelor Unite şi a Franţei, ceilalţi doi copreşedinţi – alături de Rusia – ai Grupului de la Minsk pentru soluţionarea acestui vechi conflict. Ministrul de externe rus Serghei Lavrov a declarat că a informat Statele Unite şi Franţa despre acordul de încetare a focului, potrivit Agerpres.

Acordul stabileşte că Armenia îşi va retrage trupele din teritoriile azere pe care după războiul din anii ’90 le-a luat sub control pentru a asigura continuitatea teritorială cu provincia Nagorno-Karabah. Armenia va păstra însă controlul asupra unei mari părţi a acestei provincii, iar trupele ruse vor garanta securitatea unei fâşii cu o lăţime de cinci kilometri care va menţine legătura între Armenia şi Nagorno-Karabah.

În acest timp, numeroşi armeni din teritoriile care vor fi predate Azerbaidjanului părăsesc aceste zone, ceea ce nu este prevăzut în acord, dar ei spun că se tem să rămână acolo.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata