VIDEO | Scandal în Italia. Mai mulți gardieni au bătut cu brutalitate deținuți dintr-o închisoare

0 108

Imagini cu gardieni lovind deţinuţi cu bastoane şi pumni într-o închisoare din Italia, în urma unui protest legat de pandemia de coronavirus anul trecut, au declanşat o polemică în Peninsulă după publicarea lor de către un cotidian, transmite joi AFP.

Incidentul a avut loc la penitenciarul Santa Maria Capua Vetere, la nord de Napoli, în ziua de 6 aprilie 2020, scrie Agerpres.

Imagini captate de camerele de supraveghere au fost difuzate miercuri de cotidianul Domani, suscitând dezaprobare de la o parte a clasei politice, dar şi mesaje de sprijin pentru gardieni.

Parchetul deschisese o anchetă anul trecut după depunerea unor plângeri care denunţau violenţele comise de gardieni a doua zi după o mişcare de protest declanşată de anunţarea unui caz pozitiv la coronavirus printre deţinuţi.

Ministrul justiţiei, Marta Cartabia, l-a convocat miercuri de urgenţă pe şeful administraţiei penitenciare din Italia.

Cincizeci şi doi de angajaţi penitenciari au fost arestaţi sau li s-a adus la cunoştinţă în această săptămână că sunt urmăriţi penal, suspectaţi de acte de tortură, violenţe şi abuz de putere. Ancheta vizează mai mult de 110 persoane în total, printre care şeful poliţiei din penitenciar, doi comisari şi trei inspectori.

Într-un montaj video de 6 minute, plecând de la imaginile suprinse de camerele de supraveghere plasate pe coridoarele şi scările închisorii, pot fi văzuţi zeci de gardieni, unii dintre ei echipaţi cu căşti şi scuturi, lovindu-i brutal pe deţinuţi.

Aceştia din urmă încearcă să se protejeze în timp ce trec printre gardieni, primind lovituri peste spate şi la cap, cu bastoane şi pumni.

Un deţinut aflat într-un scaun rulant este lovit peste spate şi cel puţin trei bărbaţi sunt bătuţi pe podea.

În acea zi, unii din cei 900 de deţinuţi din închisoarea de securitate medie şi înaltă au fost constrânşi să se dezbrace pentru a fi stropiţi cu furtunul, iar alţii au fost plasaţi în mod arbitrar în izolare, afirmă martori citaţi de parchet.

Schimburi de SMS-uri între gardieni au arătat că operaţiunea, în care au fost implicaţi peste 280 de angajaţi ai poliţiei penitenciare, fusese concepută şi planificată ca măsură de represalii.

Şeful Partidului Democrat (centru-stânga), Enrico Letta, a calificat acest fapte ca ‘intolerabile’ şi i-a cerut ministrului justiţiei să dea explicaţii în parlament.

În schimb, extrema-dreaptă şi-a exprimat solidaritatea cu gardienii şi a reproşat cotidianului Domani publicarea fotografiilor unora dintre acuzaţi.

Matteo Salvini, liderul Ligii, a afirmat la postul de radio CRC că intenţionează să facă joi o vizită la închisoarea în cauză.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata