VIDEO | Situaţia din Otaci, tensionată. Peste 100 de persoane de etnie romă s-au adunat în locul unde a avut loc încăierarea

0 82

Situaţia din Otaci, unde joi s-a bătut un grup de cetăţeni romi şi zeci de locuitori ai oraşului, rămâne tensionată. Peste 100 de persoane de etnie romă s-au adunat în locul unde a avut loc încăierarea. Pentru a evita un nou conflict, mai mulţi poliţişti şi mascaţi au format un cordon lângă protestatari.

„Sunt reprezentanții Inspectoratului de Poliţie Ocnița şi reprezentanţii brigăzii speciale „Fulger” pentru intervenţie în caz de destabilizare a ordinii publice. Am format un cordon pentru a nu admite ciocnirea taberelor, care au conflicte între ei. Au fost intenţie de blocare a traseului. S-a intervenit în discuții şi traseul a fost deblocat.”, a comunicat şeful Direcție Coordonare din cadrul INSP, Iurii Dementiev.

Joi, cele două tabere şi-au împărţit pumni şi pietre. Totul a pornit după ce zilele trecute mai mulţi adolescenţi ar fi fost bătuţi de câţiva bărbaţi de etnie romă, aflaţi în stare de ebrietate. Mama unui băiat care a avut de suferit ne-a povestit că fiul ei a încercat să apere o prietenă agresată de grupul de indivizi. Băiatul a ajuns la spital cu o comoție cerebrală.

„El și-a apărat o prietenă cu care au învățat împreună nouă ani. El se odihnea la Nistru, ea l-a sunat și el a mers să o ajute. Posibil că s-a început un conflict așa din vorbe între ei, dar ei erau patru, doi îl țineau și doi îl băteau. Nu știu prin ce minune s-a rupt și a sărit în Nistru, iar ei au început să arunce cu pietre în el. Pur și simplu aşa nu este normal.”, a povestit mama unei victime, Natalia Mahnavețcaia.

Şi bunelul unei alte victime povesteşte acelaşi lucru.

„Au prins această fată şi ei au început să o târască, să o agreseze. Doar bunul Dumnezeu ştie ce voiau să îi facă. Nepotul meu i-a luat apărarea. Acum e la spital la Ocniţa. A avut o comoţie puternică.”, a spus bunelul unei victime, Victor Şmîg.

Bătaia a avut loc în faţa unei case, unde romii participau la o masă de pomenire când ar fi fost agresaţi de un grup care a venit peste ei. Aceştia acuză primarul că, după incidentul cu adolescenţii, i-a instigat pe alţi locuitori ai oraşului să-i alunge pe romi din oraş.

„Eu am deschis ieri telefonul şi pe Facebook era scrisă o informație. Să vă adunați toţi vorbitorii de rusă ca să alungăm romii. Să îi alungăm la Nistru sau la Soroca.”

Primarul Dumitru Zavroţchi neagă aceste acuzaţii. El ne-a declarat că a mers la locul incidentului împreună cu poliţia şi conducerea raionului pentru a linişti apele. De dimineaţă, a chemat cele două tabere la primărie pentru a face pace.

Peste 100 de romi au protestat paşnic în faţa casei unde a avut loc încăierarea de joi. Ei vor ca cei care i-au bătut pe adolescenţi, indiferent de etnie, să fie pedepsiţi conform legii, nu să fie atacaţi romii în casele lor.

„Noi vrem ca toate persoanele să fie trase la răspundere după buchia legii şi doar atunci oamenii se vor liniști.”

„Noi nu am atacat nicio casă niciodată, dar ei ne-au atacat locuinţele. Pentru că a fost un incident între băieți, autoritățile trebuie să-i ducă la închisoare, dacă au încălcat ceva sau să le pună amendă.”

„Dacă sunt vinovați, să îi pedepsească. Noi nu îi apărăm. Au spus că băieţii noştri au încercat să violeze o fetiţă. Mama acesteia a chemat aici toţi vorbitorii de limbă rusă. Noi vrem dreptate, nu să fim bătuţi.”

În timpul bătăii în masă de joi a avut de suferit şi preşedintele raionului Ocniţa, Iurie Plopa, care a venit să calmeze spiritele. Oamenii au aruncat unii în alţii cu pietre şi scânduri.

„Am fost stropit cu gaz lacrimogen în ochi. Noi am ajuns la un interes comun că azi ne aşezăm la masa de tratative şi vedem ce doresc partea romă şi doreşte partea moldovenească. Şi atunci găsim o soluţie comună. Noi trăim aici împreună.”, a afirmat preşedintele raionului Ocniţa, Iurie Plopa.

Poliția a pornit o cauza penală pentru huliganism în cazul romilor care au agresat adolescenții. Aceştia riscă o amendă de până la 52 de mii de lei, muncă neremunerată în folosul comunităţii de până la 240 de ore sau cu închisoare de pînă la 3 ani. În ceea ce priveşte incidentul de joi, oamenii legii au inițiat un proces penal și au ridicat imaginile video care au surprins bătaia pentru a stabili toate circumstanțele.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata